EDUCACIÓ, DIVULGACIÓ I LLEURE
Societat 28/03/2011

Descobrir El planeta blau

Sònia Sánchez
3 min
'chill-out' sonor Una sala per escoltar els sons d'un dia al Montseny, reflectits en un joc de miralls.

El verd és el color que acostumem a associar a les ciències naturals, però no és ni de bon tros el que predomina a la naturalesa. La visió dels astronautes des de l'espai va ajudar a trencar aquest mite i va servir per batejar definitivament la Terra com el planeta blau. No és d'estranyar, doncs, que la nova seu del Museu de les Ciències Naturals de Barcelona agafi aquest color per al seu nom, encara que en aquest cas també el pren de l'edifici on s'instal·la. El Museu Blau va obrir ahir les portes a l'edifici Fòrum, l'emblemàtic triangle blau inaugurat el 2004 pel Fòrum Universal de les Cultures, que per fi troba un destí després de tants anys sense una utilitat clara.

A partir de dimarts, el Museu Blau estarà obert al públic general i el curs vinent començaran les visites per a escoles, segons va explicar ahir la directora del centre, Anna Homedes, que es va fixar com a objectiu "generar i compartir coneixement sobre el nostre món i crear una societat més formada i responsable amb la natura". El regidor de Cultura de l'Ajuntament, Jordi Martí, va definir el Museu Blau com un "temple de la curiositat" destinat a "suscitar interès pel coneixement i pel nostre planeta". L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va anar més lluny i va remarcar la "vocació" d'aquest centre d'esdevenir "el museu nacional de les ciències naturals". La rellevància científica i històrica de les peces que s'hi exposen, unida a les tècniques museístiques més avançades, amb pantalles tàctils interactives i altres recursos tecnològics, situen el Museu Blau, segons Homedes, "a la primera divisió dels museus de ciència, a l'altura dels de París, Berlín, Tolosa o Londres".

Funció pedagògica

Aquest nou espai per a les ciències vol fer també "una contribució a l'educació pública", va dir Homedes, i per això està molt pensat en clau pedagògica. Els nens de 0 a 6 anys disposen d'un espai per a ells, el Niu de Ciència, on podran veure, escoltar i fins i tot tocar mostres de les diferents formes de vida a la terra. A la mediateca del museu, que serà de lliure accés a partir dels 7 anys, es podran consultar i agafar en préstec llibres, audiovisuals o arxius que reprodueixen fins a 80.000 sons d'animals i hàbitats del planeta.

Una gran pantalla circular i convexa, que projecta l'evolució de la Terra des del seu naixement fa 4.500 milions d'anys, presideix l'entrada a l'exposició permanent La Terra avui , inaugurada ahir. Roques i minerals, fòssils, microbis, algues, plantes, fongs i animals componen la mostra, que disposa de les tecnologies més modernes per fer més fàcil l'explicació, com ara taules interactives que permeten triar la profunditat a què es vol arribar.

El Museu Blau serà la cara pública i el vaixell insígnia del conjunt de centres que conformen el Museu de Ciències Naturals de Barcelona: el Jardí Botànic i l'Institut Botànic, a Montjuïc; i el Museu Martorell de Geologia i el Museu de Zoologia al Parc de la Ciutadella. Les peces principals d'aquests museus han estat restaurades i traslladades al Museu Blau per ser exposades i se n'han adquirit de noves, com una de les dues úniques rèpliques que existeixen al món de prognatodon, un tipus de llangardaix marí que va viure fa 80 milions d'anys. El gran esquelet de balena del Museu de Zoologia, que es va desmuntar durant el trasllat, arribarà a l'edifici del Fòrum en els pròxims mesos.

Arreplegar peces d'arreu

La creació del Museu Blau no parteix de zero, sinó que assumeix i potencia un patrimoni natural acumulat en els últims 130 anys a la ciutat de Barcelona, des que es va inaugurar el Museu Martorell el 1882 amb les peces donades pel naturalista Francesc Martorell. A l'exposició permanent del Museu Blau, titulada Planeta vida , s'hi exposaran 4.500 peces dels 3 milions que conformen aquest patrimoni barceloní, dels àmbits de la mineralogia, la petrologia (branca de la geologia que estudia les roques), la paleontologia (que estudia els fòssils), la zoologia i la botànica. Ahir es va inaugurar el nucli central d'aquesta mostra, anomenat Terra Avui , que es completarà al llarg de l'any. Al juny s'espera que s'obrin també els dos espais per a mostres temporals: La biografia de la Terra , que explicarà la història del planeta des dels orígens, i Els laboratoris de la vida , que tractaran temes més concrets, com l'evolució, l'ecologia o la genètica, per exemple.

L'expectació generada pel nou museu de ciències naturals es va deixar veure ahir mateix amb la llarga cua que ocupava tota la plaça del Fòrum des d'abans que s'obrissin les portes al migdia. Enormes insectes mecànics, com els que havien omplert el Fòrum Universal de les Cultures fa sis anys, amenitzaven l'espera de les famílies que van voler aprofitar la jornada de portes obertes. Però no eren els únics. Més de cinquanta treballadors de Parcs i Jardins feien sonar vuvuzeles i casseroles davant del museu, per denunciar els acomiadaments en aquest organisme municipal que vetlla per la natura que hi ha dins l'espai urbà.

stats