Tecnologia
Societat 13/09/2011

Desenvolupen un sensor per detectar víctimes atrapades entre les runes d'un edifici

El dispositiu capta les molècules despreses de la respiració, la suor i la pell a través dels canals d'aire generats en els edificis destruïts

Agències
2 min

BarcelonaUn grup de científics desenvolupa un sensor capaç de detectar persones atrapades entre les runes d'un edifici mitjançant les molècules produïdes per la respiració, la suor i la pell, segons un estudi publicat a la revista científica Journal of Breath Research. El dispositiu es presenta com una gran descoberta, especialment útil després de terratrèmols o altres catàstrofes mediambientals.

L'estudi, realitzat conjuntament per investigadors de la Universitat de Loughborough (Anglaterra), Atenes, Dortmund (Alemanya) i Babe-Bolyai (Romania), es basa en l'anàlisi dels canals d'aire generats en els edificis destruïts per crear un perfil preliminar de molècules que podrien indicar la presència de víctimes. Els científics han recreat les condicions d'un edifici de formigó i vidre destruït i han comptat amb la participació de vuit persones, que han passat sis hores durant cinc dies a l'interior d'una espècie de taüt buit. Durant les proves empíriques, els sensors van detectar ràpidament la presència de diòxid de carboni i amoníac a través dels canals d'aire formats entre la runa, i van subratllar la seva efectivitat com a indicadors potencials. Els investigadors van trobar un ampli ventall d'altres components orgànics volàtils, com ara acetona i isoprè.

Segons els resultats, els científics van detectar un descens en el nivell d'amoníac quan els participants estaven adormits, així com un increment dels nivells d'acetona a mesura que creixia l'estona que passaven sense ingerir aliments.

El professor Paul Thomas, de la Universitat de Loughborough i un dels coautors de l'estudi, destaca que el desenvolupament d'aparells de detecció de persones atrapades basat en substàncies despreses a través de la respiració, la suor i la pell conté diversos avantatges sobre les tècniques habituals, com ara buscar signes de vida per períodes més prolongats i alleugerir les tasques de rescat.

Els investigadors subratllen que l'estudi, el primer d'aquest tipus, pot tenir una gran utilitat per preparar la resposta a futurs desastres similars al de principis de març al Japó.

stats