Societat 01/08/2017

Desmantellen un grup que ha estafat més de mig milió d'euros amb DNI robats i perduts

Els quatre dirigents del grup feia com a mínim cinc anys que vivien d'aquest delicte

Enric Borràs
3 min
Als criminals se'ls va trobar més d'un miler d'identificacions robades

BarcelonaQuatre homes d'una trentena d'anys s'han dedicat, com a mínim des del 2012, a viure d'estafar mitja dotzena d'entitats bancàries, segons una investigació policial. Aconseguien DNI perduts o robats, buscaven coneguts que s'assemblessin als propietaris, localitzaven els bancs on les víctimes tenien comptes oberts i enviaven els impostors a treure'n diners a canvi d'una comissió. "Els líders tenien antecedents per delictes econòmics", explica que l'inspector Antoni Mariscal, cap de l'àrea central de delictes econòmics dels Mossos d'Esquadra, que afegeix que havien convertit aquest delicte en el seu 'modus vivendi'.

La policia catalana, amb la col·laboració de l'espanyola, han desmantellat aquest grup criminal i, a més dels presumptes caps, han detingut cinc persones més d'entre 19 i 56 anys. Tots tenen la nacionalitat espanyola i, encara que vivien a Catalunya, també actuaven per tot Espanya. Els Mossos han acreditat unes 80 estafes d'aquesta mena en tan sols mig any, que els van permetre aconseguir 500.000 euros. Però els investigadors calculen que, tenint en compte la quantitat d'anys que feia que s'hi dedicaven, la quantitat estafada podria ser molt més alta. I afegeixen que durant l'últim mig any van intentar estafes per valor de mig milió d'euros més.

A Badajoz van arribar a treure 35.000 euros d'un sol compte corrent, i a Lleó 30.000 d'un altre. Quan els propietaris dels comptes s'adonaven que algú havia tret diners del banc en nom seu es queixaven al banc, que quan comprovava que havia sigut així els els havia de tornar, de manera que al final eren els bancs els qui acabaven pagant l'estafa. Arran de les denúncies de diferents bancs els Mossos van començar a investigar els fets al març. Tal com ha explicat avui l'inspector Mariscal, es van adonar que hi havia un sol grup que actuava amb el mateix 'modus operandi' en diferents llocs, també fora de Catalunya. Per això van contactar amb la Policia Nacional, que al seu torn havia començat una altra investigació arran d'una denúncia que encaixava amb aquesta manera de fer.

"Que es moguessin per tot Espanya dificultava la investigació", explica Mariscal, i també els permetia anar a diferents entitats i cridar menys l'atenció d'un mateix banc. "Havíem vist aquesta mena d'estafes de manera puntual, però tan organitzada i planificada, i amb tanta mobilitat, no; podien anar un dia a Eivissa i l'endemà ser a Sevilla", insisteix l'inspector. Col·laborant amb els bancs, identificant els impostors i seguint-los fins als líders del grup els policies van poder radiografiar tota la trama. L'11 de juliol els agents van entrar en quatre domicilis a Barcelona, Sant Cugat i Sant Jaume dels Domenys i van arrestar vuit persones. Van confiscar-los 1.300 documents d'identitat, la gran majoria en un sol habitatge, diners en efectiu, documents bancaris i roba que haurien fet servir per disfressar els impostors. En un dels habitatges també hi van trobar 80 plantes de marihuana.

Mercat negre de DNI

Els quatre dirigents del grup s'encarregaven d'aconseguir els DNI, localitzar els bancs on tenien comptes els autèntics propietaris i enviar-hi els impostors. Però d'on treien els documents d'identitat? Segons Mariscal, la majoria eren perduts o els havien robat en petits furts. Com a mínim una bona part podien sortir del "mercat negre" d'aquesta mena de documents. Així, per exemple, els Mossos van localitzar un sensesostre que havia venut documents al grup. Si els documents eren robats, saber el banc on els titulars reals tenien els diners era fàcil, perquè sovint a la cartera també hi duien les targetes de crèdit. Si no, trucaven a diferents entitats per esbrinar-ho. També intentaven saber el saldo de què disposaven els comptes.

Després, els impostors -tots coneguts dels líders de la trama- es vestien amb roba per assemblar-se als propietaris del document, o fins i tot es tallaven els cabells per acostar-s'hi més. Fonts relacionades amb la investigació admeten que els impostors difícilment haurien passat una inspecció escrupolosa, i que alguns bancs haurien pogut ser més diligents a l'hora de donar-los els diners només amb el DNI.

Els estafadors havien arribat a obrir comptes corrents amb les identitats falses, per fer-hi transferències dels diners que treien de les altres víctimes, però sovint els impostors feien els reintegraments en efectiu directament. Segons fonts relacionades amb el cas, els caps del grup vivien en habitatges cars, anaven a casinos o feien apostes en línia, s'estaven en hotels de luxe i tenien un tren de vida molt alt.

Els detinguts van passar a disposició dels partits judicials del Vendrell, Mataró i Barcelona. Els jutges van decretar l'ingrés a presó de dos dels arrestats i la llibertat amb càrrecs per a la resta. El divendres 28 de juliol la policia va detenir a Barcelona un altre presumpte membre de l’organització. En total, nou detinguts -set homes i dues dones- amb les quals la policia dona per desmantellada la cúpula del grup, encara que la investigació continua oberta i no es descarten més arrestos d'impostors.

stats