Venien a tot l'Estat i volien desembarcar a Itàlia: cop als principals proveïdors dels manters

La policia desmantella una xarxa que duia productes des de Turquia i els distribuïa a Huelva i Mataró

Els Mossos d'Esquadra han comunicat aquest migdia que han desmantellat una organització criminal que importava falsificacions des de Turquia i que era el principal proveïdor dels manters de Barcelona, de Catalunya i de tot l'Estat. El dia 23 la policia catalana va fer nou escorcolls a Barcelona i a Mataró i, alhora, la Policia Nacional en va fer quatre més a Huelva. En total es van arrestar dotze homes. Un dels membres havia arribat a fabricar les falsificacions directament a casa seva, a Barcelona.

"És impossible de saber si hem tallat la principal via dels manters per aconseguir falsificacions", ha dit el subinspector Josep Antoni López, subcap de l’àrea d’investigació criminal de Barcelona. "Jo crec que és impossible de tallar", ha afegit, perquè les xarxes de distribució es poden refer ràpidament. Tot i amb això, també ha explicat que aquesta era especialment capaç: els seus membres planejaven desembarcar a Itàlia i, fins i tot, obrir una empresa legal a Barcelona.

La investigació va començar al mes de maig, quan agents del grup de multireincidents van començar a fixar-se en un grup que operava a Barcelona i que es dedicava a importar, distribuir i vendre falsificacions. Segons els Mossos, "subministraven mercaderia a una part important dels manters de Barcelona". Vigilant-los van veure que un dels sospitosos "va rebre al seu domicili una capsa de grans dimensions que no corresponia amb la paqueteria habitual", ha explicat López.

Era un plòter o traçador, una impressora capaç de fer qualsevol mena de logotip i marca en vinil, per enganxar-lo després a roba, calçat o qualsevol mena de producte, i que va significar una escalada de la capacitat de la xarxa. "Ara podien fabricar les falsificacions ells mateixos a partir de productes blancs comprats en negocis legals, com als locals xinesos del polígon Badalona", ha explicat López. També ha dit que fins i tot oferien als manters la possibilitat de venir amb els productes en blanc, sense marques, que els compressin les etiquetes i després, per un euro la peça, col·locar-se-les ells mateixos amb les eines que els deixaven als tallers il·legals que s'havien muntat.

Investigant, els membres del grup van descobrir que els de Barcelona rebien els productes de Mataró, des d'on es distribuïen a tota Catalunya, i allà els rebien des de Huelva, el punt central de distribució de tot l'Estat i on arribaven els contenidors plens de productes, en vaixell, des de Turquia. López ha explicat que el nucli central de la xarxa, a Huelva, enviava uns 400 productes al dia a diferents llocs de l'Estat.

López ha dit que la xarxa seguia les temporades típiques del sector; ara preparaven la de tardor-hivern i començaven a adquirir jaquetes, i a l'estiu venien més samarretes de màniga curta. "Ara liquidaven les samarretes del Barça que els quedaven de la temporada passada", ha assegurat: feien descompte als manters de carrer i els les venien més barates.

Un sol dels detinguts a Huelva va arribar a rebre, en un any, 4.000 quilos de mercaderies i "va transferir al Senegal 96.000 euros de beneficis d'aquesta activitat il·lícita", segons López. A Catalunya els Mossos van confiscar més de 2.000 productes entre samarretes, sabatilles esportives, rellotges, bosses de mà i jaquetes, 3.840 euros en efectiu, 30 rebuts d'enviament de diners i el plòter. A Huelva es van confiscar 5.000 productes.

Deu dels detinguts els van arrestar a Catalunya i els altres dos a Huelva. D'entre tots, deu són d'origen senegalès, un és turc i l'altre té la nacionalitat espanyola. Un dels detinguts, quan va entrar la policia en un dels domicilis de Barcelona va intentar saltar per la finestra des d'un tercer pis, ha explicat López, que ha volgut recordar  el cas del manter mort l'estiu de l'any passat en una operació policial quan intentava fugir dels agents.