12/06/2013

"Després de la P.A.U., la GUERRA"

2 min

BarcelonaPancartes reivindicatives reben els alumnes de selectivitat a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. El lema més contundent és "Després de la P.A.U., la GUERRA". Una alumna s'hi atura al davant amb uns companys; miren de desxifrar el missatge. Ella no entén què és "P.A.U." Li aclareixo que és l'acrònim de prova d'accés a la universitat, i "guerra" és la situació de retallades i encariment de matrícules en l'ensenyament. "Ah!", respon. Prefereixo no preguntar de quina escola és. M'informa que vol estudiar a la Pompeu Fabra, o ciències polítiques o periodisme. Li aconsello que, si no vol passar gana, no estudiï periodisme.

A l'entrada de la Facultat de Física, set nois de les escoles de Sarrià Sant Marc i Jesús Maria comenten excitats les preguntes mode veritat o fals de l'examen de castellà sobre Nada , la novel·la de Carmen Laforet. "Veritat, fals, veritat, veritat, fals i fals". "No! Era Veritat, fals, fals, veritat, veritat i fals". El Pol és qui assegura que té la resposta correcta: "És que l'he copiada a un màquina que tenia al costat", admet. El Pol no sembla nerviós per l'imminent examen de català. De fet, s'entreté a explicar-me que toca en un grup indie que després, un cop a casa, comprovo que comença a estar de moda.

Altre cop a la Facultat de Biologia, part dels estudiants s'apleguen en un passadís on hi ha un altre cartell de protesta: "Un mosso pot entrar més fàcilment a la universitat que tu". Les reivindicacions també entren a les classes. A l'aula 1 de biologia, un professor porta la samarreta groga "SOS Ensenyament". A fora, alguns esmorzen, molts fumen i la majoria repassen els apunts de català. Cinc noies de La Salle Bonanova tenen a les mans unes notes sobre la novel·la Drames rurals . Pregunto a una d'elles, Maria, qui n'és l'autor, i no ho sap. L'amiga l'informa que és de Víctor Català. L'amiga continua: "No cal llegir els llibres, els resums són més útils".

A tocar de les noies de La Salle, el contrast: un grup de l'Institut Terra Roja de Santa Coloma de Gramenet xerren amb el professor que els acompanya. Ni estan nerviosos ni repassen apunts. El Javed reconeix que s'esperava que l'examen de castellà fos més difícil. La resta assenteixen. Vol estudiar física a la UPC. La seva manera de ser transmet la sensació que ho aconseguirà. Només confio que els pares del Javed tinguin els calés per preparar-lo per a la guerra.

stats