Societat 16/03/2012

Després d'una falsa alarma, es confirma que els neutrins no són més ràpids que la llum

L'experiment OPERA havia indicat erròniament que la velocitat d'aquestes partícules superava la de la llum. Una altra prova ho descarta

Efe
2 min

GinebraL'experiment ICARUS del laboratori italià de Gran Sasso ha confirmat que els neutrins, un tipus de partícules subatòmiques, no són més veloços que la llum, segons ha anunciat avui el Centre Europeu de Física de Partícules (CERN).

Aquests resultats refuten les conclusions preliminars de l'experiment OPERA, que va detectar neutrins que suposadament viatjaven 60 nanosegons més ràpid que la llum, cosa que contradeia la teoria de la relativitat d'Einstein, base de la física moderna.

En aquesta ocasió, el laboratori de Gran Sasso ha registrat mesures de neutrins "que concorden amb la velocitat de la llum", ha indicat el CERN, que col·labora en l'experiment.

"Això indica que els neutrins no excedeixen la velocitat de la llum en el seu viatge entre els dos laboratoris", el de Gran Sasso i el del CERN, prop de Ginebra, situats a 730 quilòmetres de distància, ha afegit.

El director de recerca del CERN, Sergio Bertolucci, ha opinat que aquestes noves dades reforcen la idea que els anteriors resultats de l'experiment OPERA van incórrer en un "error en les mesures".

"Els experiments BOREXINO, ICARUS, LVD i OPERA del laboratori de Gran Sasso continuaran efectuant nous mesuraments amb els feixos de neutrins mesurats des del CERN al maig per donar-nos el veredicte final", ha afegit Bertolucci.

Així mateix, ha dit que sigui quin sigui aquest resultat, l'experiment OPERA "s'ha comportat amb perfecta integritat científica obrint els seus mesuraments a un examen ampli i promovent que es realitzin mesuraments independents".

"L'experiment ICARUS ha aportat una verificació creuada del resultat anòmal d'OPERA de l'any passat", ha dit el portaveu de l'ICARUS i guanyador del premi Nobel de física el 1984, Carlo Rubbia.

Els responsables de l'experiment OPERA ja havien anunciat el febrer passat que els resultats de neutrins més ràpids que la llum es van deure a una sèrie de problemes tècnics en els aparells de mesura.

Una mala connexió d'un cable de fibra òptica i l'errònia sincronització entre dos cronòmetres explicarien aquests resultats, que van commocionar la comunitat científica.

stats