Societat 27/05/2012

"Després d'onze anys tancat és ara quan he abordat el problema"

L.d-r
2 min

Onze anys entre reixes no li han fet perdre la il·lusió per tornar a començar. El Marc -un cas real amagat en un nom fictici- té 40 anys, i després de més d'una dècada a la presó, fa sis mesos que està en règim obert, amb la condició d'assistir a un programa per superar la seva addicció a l'alcohol, que du a terme a la Fundació Salut i Comunitat. "Aquí t'acompanyen", diu, molt segur d'haver trobat la paraula correcta. "Quan surts, si no tens un suport, és molt fàcil tornar a recaure. Durant aquests 11 anys he vist molta gent que tornava a entrar a la presó perquè tenia una recaiguda". El Marc té família a l'estranger i el vénen a veure, però a Salut i Comunitat ha trobat l'estabilitat. "Va ser en sortir de la presó quan vaig abordar directament el meu problema i quan n'he sigut plenament conscient", assegura. Ara el Marc ja no segueix un programa diari, però va a la fundació cada tarda perquè tenen un conveni amb un gimnàs, on va per "descarregar adrenalina". Gràcies a la fundació, a més, ja pensa en el seu futur i vol crear una empresa.

El Carles -també és un nom fictici- és més jove, només té 23 anys i els últims dos els ha passat a la presó. És l'últim intern que ha entrat en el programa -té un problema d'addicció a les drogues- i confessa, nerviós, que estava molt preocupat per la seva continuïtat després de les retallades. "Acabo de començar el programa i, per sort, ja m'han confirmat que em podré quedar. Estava molt angoixat", reconeix.

Compromís amb la inserció

"Estem compromesos i seguirem donant continuïtat a les persones que ara fan el programa. Buscarem noves vies per agafar més gent, però encara ho estem estudiant, la notícia és molt recent", diu Patrícia Bosch, coordinadora de programes d'inserció de l'àrea VIH/Sida i Reducció de Dany de la fundació. Explica que a Salut i Comunitat treballen amb els presos des de diferents àmbits, que inclouen la inserció sociocultural, la gestió del temps lliure i la salut. "Afrontem els problemes i les dificultats que tenen un cop surten, després d'un període d'aïllament que ha suposat un trencament amb la societat", resumeix.

stats