Islàndia rebaixa a "taronja" l'alerta per a l'aviació sobre el volcà Bardarbunga

Aquest diumenge a la matinada s'havia detectat una altra erupció, que ja no genera cendres

Les autoritats islandeses han rebaixat aquest diumenge de "vermell" a "taronja" el nivell d'alerta per a l'aviació sobre el volcà Bardarbunga després de comprovar que l'última erupció detectada a la zona no està generant cendres. L'Oficina Meteorològica d'Islàndia (IMO) ha informat del canvi en el nivell d'alerta després d'haver millorat la visibilitat a la zona, complicada abans pel mal temps.

Segons les últimes dades ofertes per la IMO, l'erupció va començar la passada matinada en una fissura d'uns 1,5 quilòmetres situada al nord de la glacera Vatnajökull, sota el qual es troba el volcà. Es tracta de la mateixa fissura en què ja es va registrar una erupció divendres passat i, encara que en aquesta ocasió s'han registrat menys terratrèmols que llavors, s'està expulsant més lava.

A les 07.00 hores –hora local– el riu de lava arribava a un quilòmetre d'ample, tres de llarg i un gruix de diversos metres, i es dirigia al nord-est, amb un flux de prop de mil metres cúbics per segon; les emanacions de gas s'eleven uns pocs centenars de metres per sobre de la fissura. Dels cinc-cents sismes detectats, el de més magnitud, de 3,8 graus de magnitud en l'escala Richter, va tenir lloc a la caldera del Bardarbunga.

Divendres passat es va detectar una altra erupció a la zona que també va portar a elevar a "vermell" el nivell d'alerta per l'aviació, encara que, igual que avui, passades unes hores les autoritats ho van rebaixar a "taronja" en no expulsar cendres. El Bardarbunga és un dels volcans més grans d'Islàndia i no entrava en erupció des de fa més d'un segle.

L'erupció d'un altre volcà islandès, el Eyjafjallajökull, va paralitzar el trànsit aeri europeu durant diverses setmanes el 2010 al estendre el núvol de cendra per tot el continent

El problema es va reproduir a menor escala un any després amb l'erupció del Grimsvotn , el volcà més actiu d'Islàndia , encara que en aquest cas només hi va haver restriccions parcials uns dies en aquest país nòrdic , el Regne Unit , Alemanya i Escandinàvia .