La producció de cendra del Bárdarbunga és "mínima" i tots els aeroports segueixen oberts

El volcà, un dels més grans d'Islàndia, està sota una glacera i no entra en erupció des de fa més d'un segle

L'Oficina Meteorològica d'Islàndia ( IMO ) ha detectat aquest divendres una erupció en una fissura al nord del volcà Bárdarbunga i ha elevat a vermell el nivell d'alerta per a  l'aviació sobre la zona . Les autoritats islandeses han informat que la producció de cendra fins ara ha sigut " mínima" . Per aquest raó , ha rebaixat la prohibició de volar sobre  l'àrea dels 5.500 metres d'altura als 1.500 metres . Tots els aeroports estan oberts .

"L'activitat sísmica s'ha reduït com a resultat de la despressurització , però se segueix detectant una quantitat significativa de terratrèmols en el dic del magma , entre el lloc de l'erupció i 5 quilòmetres al sud sota la glacera Dyngjujökull " , ha assenyalat en el seu últim part la IMO .

L'erupció va començar al nord d' aquesta glacera passada la mitjanit, i  dues hores i quaranta minuts després  sembla que l'activitat ha disminuït . La zona pròxima al volcà , on no hi ha residents permanents però sí turistes , va ser evacuada fa més d'una setmana per les autoritats davant d'una possible erupció , i les carreteres circumdants van ser  tancades al trànsit .

El Bárdarbunga , un dels volcans més grans d'Islàndia , es troba sota una glacera i no entrava en erupció des de feia  més d'un segle . L'erupció d'un altre volcà islandès , l' Eyjafjallajökull , va paralitzar el trànsit aeri europeu durant diverses setmanes el 2010 perquè va  estendre el núvol de cendra per tot el continent . El problema es va reproduir a menor escala un any després amb l'erupció del Grímsvötn , el volcà més actiu d'Islàndia , encara que en aquest cas només hi va haver restriccions parcials uns dies en aquest país nòrdic , el Regne Unit , Alemanya i Escandinàvia.

Més continguts de