Un naixement insòlit d'àliga cuabarrada al cap de Creus

Feia una dècada que no es detectava un niu amb tres polls d'aquesta espècie amenaçada

Catalunya és l'únic indret de la península Ibèrica on la població d'àguila cuabarrada s'està recuperant. Després d'una dècada, s'ha detectat per primer cop un niu amb tres polls d'aquesta espècie amenaçada al Parc Natural del Cap de Creus. Es tracta d'una troballa excepcional que només s'havia vist cinc vegades en territori català abans, segons ha informat el departament de Territori i Sostenibilitat. Els tècnics també subratllen la bona notícia que suposa davant la davallada en l'efectivitat reproductiva de l'ocell, que de mitjana pon un ou per parella. 

El niu pertany a una parella d'àliga cuabarrada que fa poc que viu en aquesta àrea. El 2014 i el 2015 va criar, però feia ja tres anys que no es reproduïa. Actualment, els tres polls ja han agafat el pes suficient per emprendre el vol. 

Es desconeixen els factors que han afavorit aquesta posta triple, tan rara a Catalunya, però se sospita que podria estar relacionada amb una abundància d'aliment, amb el "descans reproductor" de tres anys de la parella i amb les característiques individuals dels exemplars. Una bona font d'aliment és fonamental a posteriori perquè la femella pugui criar els polls amb èxit. 

Recuperació de la població a Catalunya

La Generalitat du a terme el seguiment de la població d'àguila cuabarrada, que va patir una gran davallada durant els anys vuitanta i noranta. De les 85 parelles estimades el 1980 es va passar a només 65 censades l'any 2000. Des de llavors la població s'ha anat recuperant progressivament, fins a les 78 parelles actuals, 6 de les quals es troben a la demarcació de Girona. 

Més continguts de