Detectats una quarantena de casos neurològics aguts per enterovirus en menors de sis anys

Un total de nou nens han estat ingressats a l'UCI, un d'ells, amb "riscos importants", segons Comín

El departament de Salut ha reforçat la vigilància i els protocols arran de l’aparició de diversos casos neurològics aguts per enterovirus en menors de sis anys. En les darreres setmanes s’han detectat una quarantena de casos, la gran majoria dels quals han evolucionat favorablement, segons informa Salut.

El departament explica que els enterovirus són habituals en aquesta època de l’any, però afegeix que aquest any s’han detectat episodis de més gravetat que han evolucionat clínicament amb alteracions neurològiques. Davant aquesta situació Salut demana utilitzar les mesures higièniques habituals, com ara, per exemple, rentar-se les mans amb aigua i sabó, i consultar el pediatre en cas que el nen tingui somnolència, decaïment, tremolors o altres símptomes neurològics acompanyats de febre.

Els protocols clínics han estat elaborats per una taula de seguiment formada per experts de diverses especialitats coordinats pel departament de Salut.

Nou nens a l'UCI

El conseller de Salut, Toni Comín, ha apuntat a ' Els matins', de TV3, que nou nens han estat a l'UCI i que només n'hi ha un amb seqüeles importants. "El que ha passat no és motiu d'alarma en absolut. Només n'hi ha un amb l' enterovirus D68, que està associat a riscos importants i que és el més inquietant", ha apuntat.

Comín ha assegurat que la preocupació del departament és que el cas no derivi en encefalitis, i ha demanat que es rebaixi l'alarma. "Si els pares veuen que el seu fill té una simptomatologia associada a un virus, que el portin al pediatre, no hi ha res més que això", ha reivindicat. 

Segons el conseller, els primers casos es van produir al febrer, però ha sigut ara que se n'ha identificat una quantitat més elevada del que és habitual. "Això ha fet que activéssim el protocol, que s'ha liderat des de Vall d'Hebron i estem extremant-ne la vigilància", ha apuntat.

Seqüeles importants

En declaracions a l’ACN, el president de la Societat Catalana de Pediatria, Ferran Moraga Llop, ha explicat que de la quarantena de casos detectats, “diversos” han hagut de ser ingressats a unitats de cures intensives, per bé que “s’han recuperat”. En almenys un cas, però, l’afectació ha deixat “seqüeles més importants” al nen, segons el mateix Moraga.

El president de la Societat Catalana de Pediatria també ha explicat que els enterovirus són agrupacions molt nombroses de virus que acostumen a donar quadres lleus de febre amb simptomatologia respiratòria o gastrointestinal. També es pot produir algun quadre de meningitis limfocitària, que “normalment” no deixa seqüeles com les meningitis bacterianes.

Convulsions o trastorns de consciència

En canvi, la quarantena de casos detectats ara és diferent, perquè tenen un predomini de simptomatologia neurològica com convulsions, trastorns de consciència o moviment, o encefalitis, entre altres. A Catalunya, segons Moraga, no és habitual veure una acumulació de casos com la d’aquest any, per la qual cosa ara s’està estudiant quin és l’enterovirus concret que ha causat l’afectació.

Moraga també ha recomanat extremar les mesures preventives davant aquesta situació, ja que de moment no hi ha cap substància antiinfecciosa que tracti l’afecció. Aquestes mesures passen per rentar-se les mans amb aigua i sabó o per evitar el contacte amb afectats. És per aquest motiu que aconsella que no es porti a la llar d’infants ni a l'escola cap nen amb febre.