SOCIETAT/SALUT
Societat 15/04/2013

Detecten ADN de cavall sense etiquetar en un 4% dels controls espanyols

Les autoritats sanitàries descarten l'existència de "problemes de seguretat alimentària" perquè no s'han trobat restes de fàrmacs prohibits per als animals destinats al consum humà

Efe
2 min

MadridLes autoritats sanitàries han detectat ADN d'equí sense etiquetar en un 4% de les proves realitzades per verificar el frau de la carn de cavall a Espanya i han descartat "problemes de seguretat alimentària" perquè no s'han trobat restes de fàrmacs veterinaris prohibits.

El ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha difós, en un comunicat, els resultats de les anàlisis efectuades en el pla europeu per determinar l'abast del "frau" en la venda de productes carnis, etiquetats en qualitat de boví.

Un 4% de les 189 mostres examinades per les autoritats sanitàries espanyoles tenien ADN de cavall sense indicar a l'etiqueta, segons els resultats remesos a la Comissió Europea per aquest departament i pel ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

El ministeri d'Agricultura ha remarcat que, en el cas de les proves efectuades per detectar el medicament fenilbutazona –prohibit per a animals destinats al consum humà–, es van analitzar 108 mostres "sense detectar cap cas positiu".

Com a conseqüència dels casos detectats a mitjans del gener d'aquest any a Europa, relacionats amb pràctiques fraudulentes per presència d'ADN equí als productes carnis de boví, la Comissió Europea (CE) recomanà un pla coordinat de control per establir la prevalença d'aquestes pràctiques al comerç d'aliments.

El pla es realitzà durant el març als països de la Unió Europea. En el cas d'Espanya, van haver-hi actuacions coordinades per part de les autoritats de seguretat alimentària, consum i fraus, del govern central i les comunitats autònomes.

Segons la mateixa font, a Espanya el nombre d'anàlisis ha sigut superior a les 150 fixades per la Unió Europea.

En els casos que representen aquest 4% d'equí no etiquetat, "s'han adoptat les mesures oportunes per part de les autoritats competents per evitar que aquests productes, identificats incorrectament, continuïn al mercat", ha detallat el ministeri.

D'altra banda, existeix un seguiment per identificar l'origen del presumpte frau. Les mostres han sigut analitzades pel Centre d'Investigació de Control de la Qualitat de l'Instituto Nacional de Consumo del ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i el Laboratori Arbitral Agroalimentari, que pertany al ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Respecte als controls per detectar la presència de fenilbutazona, s'han obtingut resultats negatius en el 100% de les 108 mostres analitzades pel Centro Nacional de Alimentación.

stats