Interferència o vida intel·ligent? Detecten un misteriós senyal procedent d'una estrella a 94 anys llum

Els investigadors no descarten que sigui un senyal provinent d'una civilització extraterrestre, però mostren moltes reserves encara

El debat sobre la presència de vida intel·ligent més enllà de la terra revifa de nou. El motiu és un senyal que va rebre el satèl·lit rus RATAN-600 procedent de l’estrella HD 164.595, un astre molt semblant al sol que es troba a aproximadament 94 anys llum de la terra, i que té un planeta en la seva òrbita. Encara que en el planeta ja descobert sigui impossible que s’hi desenvolupi vida per la seva proximitat respecte la seva estrella més propera, no es pot descartar que n’hi hagi altres que encara no s’hagin localitzat i puguin ser habitables, segons l’investigador de l’ Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC), Ignasi Ribas.

Ribas recorda, però, que els mateixos investigadors del satèl·lit rus han deixat clar que de moment “ tot són especulacions”. Ara bé, malgrat negar que es degui a cap contacte ferm amb cap civilització extraterrestre, expliquen que és una de les hipòtesis a tenir en compte. Segons Ribas,  ja es pot parlar d’un “descobriment interessant”, a l’espera de  fer més investigacions, i sobre el qual “val la pena aprodundir”. En aquest sentit, el proper 27 de setembre es discutirà quines són les implicacions d’aquest senyal, en el marc del 67è Congrés Internacional d’Astronàutica (IAC, en anglès) que tindrà lloc a Guadalajara, Mèxic.

Cal un segon senyal

El senyal va ser rebut el passat 15 de maig del 2015, però és normal que hagi tardat a transcendir per les comprovacions que cal fer en aquests casos, segons recorda Ribas. Precisament, si es rebés el senyal un segon cop, o des d’un altre punt, es descartaria un supòsit més “prosaic”, segons Ribas, com per exemple que hagués estat una interferència. És aquest el principal obstacle que reforçaria les tesis de vida intel·ligent, ja que fins ara només s’ha observat el senyal un cop en els últims 39 cops que s’ha mirat cap al HD 164.595. I què passarà si no es torna a rebre el senyal mai més? En aquest supòsit es quedaria com una anècdota “interessant i prou”, i que daria arxivada.

D’altra banda, en el supòsit que el senyal hagués estat fruït de una espècie intel·ligent d’un altre planeta, seria una civilització molt més avançada que la terrícola. Tal com explica l’investigador de l’IEEC-CSIC, els extraterrestres haurien estat capaços de controlar una quantitat d’energia superior a la que emet la seva estrella més propera. Per comprovar si les especulacions poden ser certes, l’ Institut Search for ExtraTerrestrial Intelligence (SETI) està fent servir un telescopi al nord de Califòrnia per mirar de rebre la senyal de nou. El SETI és una organització privada sense ànim de lucre, però amb l’aval de la NASA i altres departaments del govern dels EUA.

Aquesta no és la primera possible senyal que rep el planeta terra. L’any 1977 ja es  va enregistrar una senyal de ràdio provinent de la constel·lació Saginatari, batejada com a Wow! per l’onomatopeia de sorpresa que va exclamar el professor de la Universitat Estatal de Ohio Jerry R. Ehman. Però en aquell cas, no es va poder anar més enllà perquè el senyal no es va repetir, un escenari que es pot acabar reeditar, precisament amb el provinent de l’estrella HD 164.595.