SEGURETAT
Societat 27/04/2012

La Rambla vota protegir-se amb la videovigilància

La seguretat és el tema que més preocupa els veïns de la Rambla de Barcelona i de Ciutat Vella. Els resultats del referèndum popular evidencien un clam majoritari per millorar el sistema de càmeres.

Maria Ortega
2 min

BARCELONA.Millorar la videovigilància a la Rambla i els seus entorns. Aquesta és la idea que s'imposa de manera més clara al referèndum popular que la Plataforma per a una Rambla Democràtica va organitzar els dies 22 i 23 d'abril sobre els canvis a impulsar en el punt més emblemàtic de la ciutat. La seguretat, com era d'esperar, s'ha erigit com el tema estrella de la consulta. Sorprèn més, en canvi, que l'opció més votada sigui la d'instal·lar càmeres en una via on, des de l'estiu del 2010, ja n'hi ha set en funcionament. Els veïns, però, volen un sistema diferent, tal com especificava el text de la pregunta que es va sotmetre a votació. Demanen que les imatges que s'enregistren no se segueixin en directe sinó que es puguin obtenir (amb ordre judicial) per ser utilitzades com a proves en casos de delicte.

Els veïns de la mateixa Rambla han donat suport de manera molt clara a aquesta opció -força per sobre del 50% dels vots-, però encara ho han fet més els dels barris del Raval i el Gòtic, on aquest sistema de càmeres ha superat el 80% dels suports, tal com avançava ahir el portaveu de la plataforma, Eduard Elías, a l'espera encara de tenir els resultats definitius de la consulta.

Elías explicava que la voluntat dels veïns de millorar la videovigilància s'entén perquè les càmeres que hi ha ara "no serveixen de res" i que, per això, "és lògic" que la gent demani canvis que serveixin per millorar-les i, així, "protegir la Rambla". De fet, el mateix alcalde la ciutat, Xavier Trias, havia criticat, encara en campanya electoral, l'eficàcia de les càmeres instal·lades al centre de Barcelona. "No es fan servir per a res", lamentava en aquell moment. Ara els veïns demanen, de manera molt majoritària, canvis. Més seguretat. En ple debat sobre la instal·lació de més càmeres al carrer per controlar possibles aldarulls durant les manifestacions, doncs, la Rambla s'avança i posa sobre la taula la seva candidatura per assolir un control més eficaç a través de la videovigilància.

Espai sense cotxes

El recompte definitiu de vots de la consulta popular serà lent i els organitzadors no confien a tenir-lo acabat abans del cap de setmana, però ahir sí que tenien pràcticament escrutades les dues zones que, amb la ponderació de vot establerta a la mà, representen el gran gruix de la consulta: Rambla i entorns (amb un pes de 51%), i Raval i Gòtic (30%). Més enllà de la millora de la videovigilància, un altre dels temes que ha obtingut una resposta més positiva és el de convertir la Rambla en un espai exclusiu per a vianants. En aquest cas, la proposta ha rebut un suport més majoritari entre els veïns de la Rambla que entre els dels les zones que hi limiten, tot i que a l'hora de tancar aquesta edició encara no es coneixien els percentatges exactes de suport.

Comptant el vot anticipat i el dels dos dies de la consulta, més d'un miler de persones van passar per l'urna de la Rambla per reflexionar sobre els canvis que cal aplicar en aquesta artèria. Fins a 96 preguntes agrupades en 13 temes, que els responsables de la consulta posaran sobre la taula de la regidora del districte, Mercè Homs.

stats