Investiguen un brot de salmonel·losi a una escola d'Olot que ha afectat 41 nens i un professor

Els afectats van menjar entrepans fets a la cuina del col·legi

Tècnics de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona investiguen l'origen d'un brot de salmonel·la que ha afectat 41 infants -d'entre 6 i 7 anys- i un professor de l'Escola El Petit Plançó d'Olot. Tots formaven part d'un grup de cinquanta alumnes i quatre professors que van anar d'excursió el 2 d'octubre. Segons ha avançat el Diari de Girona i ha confirmat l'ARA, les primeres investigacions apunten que els afectats van menjar entrepans fets a la cuina del centre mentre que els que no van presentar símptomes els duien de casa. Ara s'està investigant l'origen de la contaminació i quin aliment hauria afectat.

Els 41 nens són estudiants de primer i segon d'educació primària i també hi ha un professor afectat. Segons el CatSalut, 24 infants van acudir al centre d'atenció primària i a l'Hospital d'Olot per ser atesos, i tres es van quedar unes hores en observació. Els menors, en la majoria dels casos, presentaven vòmits, nàusees, diarrea i febre.

La salmonel·losi és una malaltia de transmissió alimentària freqüent. És una infecció intestinal produïda pel bacteri de la salmonel·la. En la majoria de casos causa gastroenteritis i millora sense necessitat de tractament. Generalment es contrau a través del consum d’aliments contaminats, especialment els ous i els productes que contenen ou cru. Els símptomes són vòmits, nàusees, diarrea i febre, en la majoria dels casos entre un i tres dies després de la infecció. Els símptomes acostumen a ser lleus i desapareixen al cap de quatre i set dies sense tractament, tot i que pot agreujar-se quan afecta infants, gent gran o persones amb malalties cròniques.

Des de l'Escola El Petit Plançó d'Olot han declinat fer declaracions sobre el tema. Fonts pròximes, però, han confirmat a l'ACN que l'endemà de l'excursió es va veure que faltava un nombre important d'alumnes i que va ser llavors quan la direcció del centre va avisar CatSalut i es va activar el protocol. També es va informar els pares. Actualment el centre funciona amb plena normalitat.