Detecten el primer cas de vaca boja a França des del 2011

Les autoritats han assegurat que es tracta d'un cas aïllat i no "transmissible"

França ha detectat el primer cas des del 2011 del conegut mal de les vaques boges, o encefalopatia espongiforme bovina (EEB), en un cap de bestiar mort prematurament als cinc anys en una explotació ramadera de les Ardenes, situada al nord. Per aquest motiu, prop de 60 dels 400 bovins que hi viuen seran sacrificats, segons han indicat a Efe fonts oficials.

El fet és que 40 vaques havien estat exportades abans de saber-se que existia aquest cas, i ara aquestes també hauran d'analitzar-se. Ara per ara se'ls està seguint la pista però Frédéric Périssat, màxim responsable de la prefectura de les Ardenes, ha assegurat que "no es prendran mesures sanitàries en altres cabanyes perquè la malaltia no és transmissible".

El ministeri d'Agricultura francès ha fet saber en un comunicat que és el tercer cas aïllat a Europa des del 2015 i ha insistit en el fet que "el  consum de carn bovina no presenta  cap risc per a l'ésser humà". París demanarà ara a la Comissió Europea la intervenció de l'Autoritat Europea de Seguretat dels Aliments (EFSA) i l'Agència Nacional de Seguretat Sanitària (Anses), per entendre com s'ha pogut contreure la malaltia.

Des de mitjans de la dècada de 1980 i durant els primers anys del segle XXI la llavors desconeguda malaltia bovina va ser trobada en diversos centenars de milers de caps de bestiar, principalment a Europa –amb una gran majoria en el Regne Unit, on es va conèixer el primer cas–, però també a la resta del món. Llavors es va considerar que  ingerir carn d'un animal afectat feia que es propagués l'EEB, que en els humans provoca la destrucció progressiva de les cèl·lules del cervell.