Societat 21/03/2011

Detenen a França una dona que diu que és d'ETA

La detinguda duia una pistola. La detenció s'ha realitzat al departament d'Indre, al centre del país, durant un control rutinari

Efe
1 min

BilbaoLa Gendarmeria francesa ha detingut aquest matí en un control rutinari de carretera Jone Lozano Miranda, que duia una pistola i ha dit que pertanyia a ETA. Viatjava en un Citroën amb un individu que ha aconseguit fugir.

Segons han informat fonts de la lluita antiterrorista, la detenció s'ha realitzat durant un control que la Gendarmeria ha situat al departament 36, a Indre, al centre del país.

Lozano, que és de Navarra però estudiava al País Basc i la Guàrdia Civil l'havia inclòs en la llista dels terroristes més buscats.

Jone Lozano que va ser una de les persones que va fugir el 13 de febrer del 2010 després de l'operació que va acabar amb l'arrest, a Guipúscoa, d'Ibai Beobide Arza, enviat per la banda des de França per crear tres taldes de legals -membres de la banda no fitxats per la Policia- al País Basc. Els taldes són grups reduïts de persones per donar suport a un comando terrorista.

L'arrest de Beobide va propiciar les detencions de fins a sis persones, inclòs el nòvio de Lozano, Jon Rosales. Tots dos ja havien estat captats per Beobide per integrar els nous comandos.

L'etarra Ibai Beobide Arza, Manex, es va encarregar de dinamitzar tres taldes de legals: l'Imanol, l'Ezpala, i el d'Algorta (Biscaia). A les seves ordres va arribar a tenir quinze membres de la banda entre pistolers i col·laboradors, alguns van fugir, com Javier Atristain, Ekiñe Eizaguirre, Jone Lozano i Edier Zurriarain.

stats