DETENCIÓ POLICIAL

Detingut un empresari per abandonar un treballador sense contracte que havia perdut la mà treballant

Els responsables de l'empresa, segons el treballador, l'haurien obligat a explicar que havia tingut un accident pescant a l'espigó del port de Mataró i que en caure una pedra li hauria destrossat el braç

Els Mossos d'Esquadra han detingut l'amo d'una empresa de Mataró i un encarregat per intentar amagar que un treballador sense contracte havia perdut una mà per culpa d'un accident laboral, segons ha pogut saber l'ACN. A l'home, un equatorià de 41 anys, se li va quedar la mà enganxada en un torn de la fàbrica de components d'embarcacions on treballa. Enlloc d'avisar els serveis mèdics, van decidir portar-lo a l'hospital amb un vehicle propi, el van deixar allà dient que no el coneixien i que l'havien trobat al carrer i l'haurien convençut perquè mentís i digués als metges que havia tingut un accident pescant. Finalment, els metges li van haver d'amputar part del braç esquerre.

Segons ha explicat la víctima a l'ACN, l'accident va tenir lloc a les 7.10 hores del matí del 12 de gener. Estava manipulant una màquina de tres eixos que giren molt ràpid per corbar el material i en aquell moment feia protectors per a un tub d'escapament d'un vaixell. En un moment determinat, se li va quedar enganxada la mà. Va intentar apagar immediatament la màquina però li va costar perquè el botó d'emergència era una mica lluny. Al final, amb l'ajuda de l'encarregat, va poder treure la mà, que tenia totalment aixafada.

Ell es pensava que li haurien de tallar, però l'encarregat, Antonio O. G., de 56 anys i veí de Premià de Mar, li deia que confiés en els metges. Segons consta en les diligències policials, a les quals ha tingut accés l'ACN, l'encarregat va trucar l'amo, Jaime C.G., de 46 anys i veí de Tordera, que hauria trigat una mitja hora en arribar, segons el treballador. Mentrestant, ningú va trucar els serveis mèdics d'emergència, i l'encarregat va fer canviar de roba a la víctima i el va escalfar amb una foguera perquè l'home tenia molts tremolors a causa del seu estat.

El van traslladar en el cotxe de l'encarregat fins l'hospital de Mataró fent servir el clàxon per anar més ràpid, on hi van arribar cap a les 8 del matí, segons consta en el registre de l'hospital. El van deixar allà i li van dir a l'infermer d'urgències que l'havien trobat pel carrer amb la mà destrossada.

El van operar durant dues hores cap a les 10 del matí, però els cirurgians li van haver d'amputar el braç esquerre fins la meitat de l'avantbraç.

Els responsables de l'empresa, segons el treballador, l'haurien obligat a explicar que havia tingut un accident pescant a l'espigó del port de Mataró i que en caure una pedra li hauria destrossat el braç, cosa que els metges no s'acabaven de creure. Finalment, els va dir la veritat. De fet, el treballador ni sabia què era un espigó, segons explica ell.

Però la versió dels dos detinguts és diferent. Segons ells, van portar el ferit molt ràpid i va ser ell qui va demanar-los que no diguessin que havia estat un accident pescant perquè estava de forma irregular al país.

Per tot això, el cas va arribar, gairebé una setmana després, al Consolat d'Equador a Barcelona, que el va posar en mans del seu advocat. Van denunciar la situació als Mossos d'Esquadra i a Inspecció de Treball. Els Mossos van anar a l'empresa i van detenir l'amo i l'encarregat. A Jaime C.G., el propietari, li atribueixen delictes contra els drets dels treballadors, omissió del deure de socors i obstrucció a la justícia. A l'encarregat, Antonio O.G., li atribueixen els delictes d'omissió del deure de socors i encobriment.

Els dos detinguts van quedar en llibertat a l'espera que el jutjat de Mataró els citi a declarar. L'ACN s'ha intentat posar en contacte amb l'empresa sense èxit.

Acomiadat i readmès sense contracte

L'empresa, amb seu al polígon Pla d'en Boet de Mataró, es diu CMN SL, però l'accident va tenir lloc en un taller situat en una zona agrícola de Vilassar de Mar, on el treballador, veí de Mataró, hi arribava després de caminar una mitja hora des de l'estació de tren.

La víctima, que prefereix mantenir l'anonimat, treballava des de feia tres anys a l'empresa, amb contracte, i cobrava uns 850 euros al mes. Fa un any i mig el van acomiadar, però va seguir treballant a la companyia sense contracte i cobrant 7 euros l'hora, treballant unes nou hores al dia. Segons va declarar l'empresari a la policia, això ho va fer perquè no havien renovat el permís de residència al treballador i l'empleat li va demanar que li donés feina per enviar diners a la seva família d'Equador.

Ara està molt afectat psicològicament. Els primers dies l'efecte dels analgèsics va fer que no s'adonés realment de la gravetat de la situació, però ara, ja a casa seva, no té ganes de sortir ni fer res. Li costa fer-se l'esmorzar, rentar-se o vestir-se, i es considera un 'problema' per les persones del seu entorn.

Més habitual del que sembla

L'advocat de la víctima, Borja Masramon, que habitualment treballa pel Consolat d'Equador, explica que l'actuació dels responsables de l'empresa pot tenir 'connotacions penals', ja que el treballador podia haver mort dessagnat, però també laborals, perquè l'empleat no estava donat d'alta a la Seguretat Social. Ara, la defensa de l'home, intentarà aconseguir una pensió per invalidesa pel seu client.

Masramon, que coneix altres casos similars, explica que a vegades els empresaris arriben a acords extrajudicials amb els treballadors, oferint-los diners. 'És molt més habitual del que la gent es pensa', explica l'advocat, i assegura que moltes de les empreses que tenen treballadors sense contracte ja tenen altres problemes, com falta de mesures de seguretat.

Per la seva banda, el cònsol d'Equador a Barcelona, Freddy Arellano, critica que l'empresa ocultés la 'tragèdia', cosa que va 'agreujar' les ferides. A més, critica que aquest cas és similar a d'altres succeïts també amb treballadors d'origen sud-americà, i lamenta que en època de crisi alguns empresaris optin per no donar d'alta a la Seguretat Social els seus empleats.

Més continguts de