SUCCESSOS

Detinguts un farmacèutic de Reus i el seu germà per estafar quasi 600.000 euros al CatSalut manipulant receptes

Canviaven els medicaments prescrits per altres de més cars o bé en modificaven la quantitat prescrita

Els Mossos d'Esquadra han detingut un farmacèutic de Reus i el seu germà, de 43 i 34 anys i nacionalitat espanyola, per estafar 564.000 euros en tan sols un any al Servei Català Salut (CatSalut). Segons han informat els Mossos, els detinguts manipulaven les receptes mèdiques oficials i canviaven els medicaments prescrits per altres de molt més cars o bé en modificaven la quantitat prescrita falsificant la signatura del metge.

Els detinguts comptaven amb un local clandestí des d'on es falsificaven les receptes i es preparaven els medicaments per controlar tot el procés de la recepta. Durant els escorcolls es van intervenir 3.700 receptes de CatSalut, entre falsificades o susceptibles de ser-ho, i també una gran quantitat de medicaments caducats barrejats amb els no caducats. Tant la farmàcia de Reus com el local d'Esplugues han quedat precintats.

La investigació va començar a mitjans del mes d'octubre quan des del departament de Salut es va detectar el possible frau i es va traslladar la informació als Mossos d'Esquadra. Des del setembre del 2016 aquesta farmàcia de Reus estafava el CatSalut a partir de la falsificació de receptes mèdiques oficials que un metge preparava per a pacients d'una residència geriàtrica.

El farmacèutic comptava amb el suport d'un local clandestí situat a Esplugues de Llobregat, on treballava juntament amb el seu germà i des d'on es falsificaven les receptes i es preparaven els medicaments en blísters individualitzats per a la gent gran de diverses residències, una pràctica que es coneix com a sistema personalitzat de dosificació (SPD). Segons el resultat de la investigació, això els permetia controlar tot el procés de la recepta, des de l'emissió fins a l'entrega dels medicaments, i així modificar tant la quantitat com la qualitat de les pastilles subministrades, fet que els permetia obtenir el seu marge de benefici econòmic.

Medicaments caducats

Com que es tractava d'un establiment no autoritzat, no s'havien inspeccionat mai les condicions amb què s'hi treballava. El 14 de novembre, de manera coordinada amb el departament de Salut, la policia va entrar a la farmàcia, al domicili del farmacèutic i al local clandestí. En el decurs de l'operatiu policial es van arrestar els dos germans.

Durant els escorcolls es van intervenir 3.700 receptes de CatSalut, entre falsificades i susceptibles de ser falsificades, i milers de cupons precinte o codis de barres de medicaments que podrien ser usats per facturar al CatSalut amb les receptes falsificades. També se'n van intervenir a altres metges i medicaments i suports informàtics, així com 2.100 euros en efectiu.

A la zona on es preparaven els blísters SPD, en deficients condicions higienicosanitàries, també s'hi van intervenir més de 700 capses de medicaments caducats que estaven barrejades amb els no caducats. També s'investiga els dos detinguts per la presumpta comissió d'un delicte contra la salut pública. Els detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial.