Societat 26/05/2011

Detingut un home per un incendi fortuït a Eivissa

El foc afecta des d'ahir prop de mil d'hectàrees de la Serra de la Morna de l'illa, una zona amb molt de combustible vegetal. 300 persones hi estan treballant per extingir-lo

Efe
2 min
Un helicòpter treballant en l'extinció de l'incendi

PalmaLa Guàrdia Civil ha detingut a Eivissa un home de 51 anys com presumpte responsable d'un incendi a la Serra de la Morna de l'illa, al municipi de Sant Joan de Labritja. El foc afecta des d'ahir centenars d'hectàrees de la zona i va començar fortuïtament quan treballava amb un fumador en una bresca d'abelles.

Fonts de la Guàrdia Civil han informat que l'incendi va ser causat per una "negligència" de l'home, quan mirava d'acostar-se a la bresca amb aquest aparell, que serveix per controlar les abelles, ja que aquestes es retiren davant la presència de fum, i facilita d'aquesta manera que l'apicultor pugui accedir a la bresca.

La direcció general d'Emergències del Govern balear ha decidit activar el nivell 2 del Pla Especial d'Incendis Forestals (Infobal), atesa a la magnitud del foc, no perquè en aquests moments hi hagi "risc real" per a les persones i els habitatges propers, segons ha informat el departament en un comunicat, però s'han evacuat 80 persones. L'incendi és el més gran registrat mai a l'illa. El segon més greu va tenir lloc el 1983 a Santa Eulària des Riu i va cremar 480 hectàrees.

El foc ja afecta prop de mil hectàrees de pineda frondosa i garriga, tot i que fonts del govern balear aseguren que el càlcul exacte és molt difícil. "Les circumstàncies no ens estan ajudant gens", han assegurat des de la Conselleria de Mobilitat i Medi ambient, perquè és una zona "ideal" per a un foc d'aquestes característiques perquè hi ha molt de "combustible vegetal", com pinyes i agulles de pi. Les altes temperatures d'ahir, la baixa humitat i els vents de fins a 40 quilòmetres per hora registrats durant la passada nit no ajuden.

Unes 300 persones treballen per a controlar l'incendi, entre ells 148 militars de la Unitat Militar d'Emergències (UME) que s'han desplaçat aquesta nit a l'illa. De moment, s'espera que el president balear en funcions, Francesc Antich, visiti al migdia la zona. La consellera en funcions d'Interior, Innovació i Justícia, Pilar Costa, i el conseller en funcions de Medi Ambient, Gabriel Vicens, ja són al lloc coordenant les tasques d'extinció.

stats