Detingut un jove a Santa Coloma per estafar gent gran i les subministradores de gas on treballava

Les empreses calculen unes pèrdues d'entre 25.000 i 35.000 euros i un centenar de persones afectades

Els Mossos d'Esquadra van detenir dijous un jove de 20 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Santa Coloma de Gramenet, per haver estafat presumptament un centenar de persones amb contractes irregulars de subministrament de gas. L'home també hauria perjudicat l'empresa per a la qual veritablement treballava, a la qual hauria provocat unes pèrdues, juntament amb una altra companyia, d'entre 25.000 i 35.000 euros.

La investigació es remunta al 4 de juliol, quan els Mossos van rebre una trucada d'una veïna del districte de les Corts de Barcelona. La dona alertava de la presència a l'edifici de tres homes que s'havien identificat com a treballadors d'una empresa de subministrament de gas i que no li mereixien cap confiança. Una patrulla es va desplaçar a l'immoble i hi va localitzar els tres homes.

Un d'ells va mostrar als agents a través del seu telèfon mòbil l'acreditació de l'empresa per a la qual treballava: es tractava d'una comercialitzadora que gestionava la facturació d'una coneguda companyia de subministrament de gas. En aquell moment l'home era amb un veí de l'edifici que manifestava no estar interessat en cap servei. El veí va afegir que el comercial s'havia apoderat de dues factures de la seva empresa subministradora habitual. Per fer les oportunes comprovacions, els agents van intervenir la carpeta de treball del venedor.

Els investigadors van poder acreditar, a partir d'alguns testimonis i diverses víctimes, l'activitat que duia a terme el jove, preferentment amb persones d'edat avançada: cobrava entre 30 i 60 euros per cada alta amb la finalitat de lucrar-se amb el màxim de nous contractes possibles, i, per fer-ho, utilitzava estratègies poc ètiques o delictives.

Els feia creure que continuarien a la mateixa companyia

Un cop demostrada l'activitat delictiva, el 30 d'agost els Mossos van detenir el jove com a presumpte autor dels delictes d'estafa continuada, falsificació de documentació pública, revelació de secrets i entrada en habitatge aliè. La investigació continua oberta perquè els agents consideren que les persones afectades, bàsicament gent gran, podrien superar el centenar. L'arrestat va passar a disposició judicial aquest divendres i va quedar en llibertat amb càrrecs.

El seu 'modus operandi' era oferir una millora del contracte de subministrament de gas a partir d'un canvi de facturació de Madrid a Catalunya. Així enganyava les seves víctimes i els feia creure que continuarien a la mateixa companyia. L'activitat de l'empresa del detingut consistia, en realitat, a comprar de manera legal el subministrament a grans companyies del sector amb seu a Madrid per, posteriorment, distribuir el gas entre els seus propis usuaris.

Una altra mala praxi del jove tenia a veure amb el fet que la majoria d'altes que aconseguia eren cancel·lades posteriorment pels clients. Els investigadors tenen la certesa que les condicions que oferia estaven per sobre de l'oferta real de l'empresa per a la qual treballava. En aquest sentit, els Mossos consideren que les víctimes eren els titulars dels contractes, l'empresa per a la qual treballava i una altra companyia per a la qual duia a terme la mateixa activitat.

Un important greuge econòmic

El jove va generar a les dues empreses un important greuge econòmic, a més de lesionar greument la seva imatge a causa del desprestigi creat. Les dues companyies calculen que els diners defraudats podrien arribar als 25.000 o 35.000 euros. El detingut també manipulava signatures de clients i alterava les dades de documents oficials amb la finalitat que es dugués a terme el canvi de titularitat del subministrament.

Les víctimes eren sobretot persones grans, però no dubtava a l'hora d'aprofitar altres situacions de vulnerabilitat. En una ocasió va entrar al domicili d'una persona que tenia un grau de disminució psíquica sense permís perquè no hi havia el seu pare i, un cop dins del pis i en col·laboració amb dos altres homes, va regirar els calaixos per trobar les factures que el durien al seu objectiu.