A la presó un depredador sexual per utilitzar “la violència d’una bèstia”

L’home hauria agredit tres àvies en un mes i suma 100 detencions

“Les agredia amb una violència gratuïta molt important, més pròpia d’una bèstia que no d’un ésser humà”. És la descripció que fan els Mossos d’Esquadra d’un “depredador sexual” que va actuar contra tres dones grans -que tenien entre 80 i més de 90 anys- al barri de Gràcia de Barcelona en l’últim mes i mig. El modus operandi va alertar la policia: “Era molt estrany. No ens quadrava amb cap altra de les agressions sexuals”, explicava ahir l’inspector Pere Pau Guillén, que ha dirigit la investigació. El detingut, un home de 47 anys veí de Montcada i Reixac -que ja ha entrat a la presó-, era conegut per la policia per la seva “multireincidència”. Acumulava un centenar de detencions, però no per agressió sexual, sinó per furts i robatoris violents. Els dos primers casos es van produir amb mitja hora de diferència i a pocs metres de distància el diumenge 21 d’octubre. En les dues agressions, que van passar al migdia, l’home va seguir les víctimes pels carrers de Gràcia, va aprofitar que entraven al seu domicili per colar-se a la porteria i quan estaven accedint a casa seva les va empènyer i les va començar a atacar. Primer ho va fer a cops de puny, mentre els reclamava diners i els robava, i després les va intentar violar.

Els Mossos busquen un home per intentar agredir sexualment una dona gran a Gràcia

D’entrada, els Mossos ja van treballar amb la hipòtesi que hi havia un mateix autor al darrere de les dues agressions, i que es podia tractar d’un “depredador sexual” que no coincidia amb les persones que fins aleshores s’investigaven. El 18 de novembre -també era diumenge- l’home va tornar a actuar. Ho va fer en la mateixa franja horària i al barri de Gràcia, seguint el mateix patró. En aquest cas la violació es va consumar. El dispositiu establert al barri -sobretot els caps de setmana i amb agents de paisà- des de l’octubre es va reforçar i, tres dies després de la tercera agressió, els Mossos van poder identificar l’home: “Teníem clar qui era però no sabíem on era”, relatava Guillén. Fa una setmana el van localitzar en una zona de barraques de Montcada, on el van detenir.

Un historial de dècades

Tot i que la policia considera que actualment l’agressor vivia a Montcada i Reixac, ha detectat que el 2008 i el 2014 havia residit a Gràcia. Els agents sospiten que l’home actuava després de passar la nit al barri. La majoria dels cent antecedents que acumula es remunten a abans del desplegament dels Mossos -que va començar a finals dels 90-. La Policia Nacional l’havia arrestat 84 cops. Els Mossos, 16 més, però fins ara fora dels furts i robatoris amb violència no hi havia cap indici que el pogués situar al darrere d’agressions sexuals. Segons ha pogut saber l’ARA, l’únic vincle que han trobat els Mossos era que un germà seu va ser condemnat per agressió sexual. L’ADN de l’home entrarà a la base de dades policials i, si coincidís amb una mostra fins ara anònima, se li podrien atribuir altres agressions.

Quan els agents van arrestar l’agressor, van escorcollar l’habitatge on vivia de la zona de barraques, on van trobar objectes que podrien pertànyer a les víctimes. “Si no se l’hagués detingut estaríem davant d’una persona que hauria continuat actuant”, assegurava l’inspector. Les tres últimes víctimes van haver de ser ingressades. Una d’elles tenia problemes de visió que s’han agreujat arran de l’atac.