Publicitat
Publicitat

Detinguts set homes per estafar 3,6 milions a un empresari xinès

Els homes van substituir el coure i el ferro que havien d'enviar des del port de Barcelona per sorra i pedres sense cap valor

Els Mossos d'Esquadra han detingut per un presumpte delicte d'estafa set homes per rebre 3,6 milions d'euros -4,5 milions d'euros- d'un empresari xinès a qui van enviar sorra per coure. Els detinguts, d'edats compreses entre els 28 i 56 anys, són veïns de Barcelona, Terrassa, Premià de Dalt, Gavà, Castelldefels, la Llagosta i Sant Vicenç de Castellet, ha informat la policia catalana aquest dimarts en un comunicat. Sis d'ells tenen nacionalitat espanyola i un nacionalitat argentina.

La investigació va iniciar-se quan l'home xinès va denunciar que la seva empresa havia comprat 76 contenidors carregats de metall a Barcelona. L'enviament de la càrrega s'havia de fer via marítima des del port de Barcelona fins a Hong Kong, però un cop allà les autoritats xineses van comprovar que la càrrega en realitat era sorra, pedres i residus sense valor econòmic.

L'empresa xinesa va començar a comprar ferralla a una empresa catalana l'any 2008. Des de llavors havia comprat cada any contenidors per valor d'uns 8 milions de dòlars -9,8 milions d'euros-. El funcionament sempre era el mateix amb el seu empresari català de referència: un cop els contenidors estaven plens es feia una fotografia de la càrrega, es precintaven, s'enviava la fotografia per correu electrònic, i l'empresari xinès feia el pagament.

La primera fase de la investigació es va iniciar el març passat, amb la inspecció de 50 contenidors retornats de la Xina. Els mossos van detenir els tres treballadors encarregats d'haver-los carregat, però van seguir la investigació fins a determinar que els responsables eren cinc homes, tots ells amb empreses relacionades amb el món del metall. A data d'avui s'han pogut detenir quatre dels cinc presumptes culpables, tots excepte el barceloní de 33 anys que va començar les relacions comercials amb la Xina.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de