METEOROLOGIA
Societat 10/08/2012

Dies d'agost a 40 graus

L'onada de calor que pateix Catalunya, amb pics de fins a 40 graus, obliga la població a buscar fórmules per refrescar-se. En municipis com Riudellots de la Selva els carrers es buiden i s'omple la piscina.

Elisabet Escriche
2 min
COMBATRE L'ONADA DE CALOR Un operari es refrescava ahir al migdia en un descans de la jornada laboral a Riudellots de la Selva. Els experts recomanen que per combatre les altes temperatures -com les que es van registrar aquest dijous- és imprescindible beure aigua sovint, sobretot si es treballa a l'aire lliure.

RIUDELLOTS DE LA SELVAL'onada de calor va entrar amb força ahir a Catalunya. Es preveu que entre avui i demà les temperatures encara siguin més elevades. Les Terres de l'Ebre, Ponent i l'interior de la Catalunya Central són els punts en què es preveu que s'enfilin més els termòmetres.

Un dels municipis que ahir va fregar els 40 graus va ser Riudellots de la Selva. En les hores en què més escalfava el sol, els carrers estaven pràcticament deserts i els parcs infantils sense nens. Cinc treballadors que feien obres d'arranjament en un dels carrers situats al costat de l'escola intentaven combatre la calor tapant-se el cap amb gorres i, sobretot, bevent aigua. "És dur aguantar aquestes temperatures", coincidien tots. La gran beneficiada era la piscina, on el degoteig de pares amb nens i gent gran era constant. "Dimecres es van vendre més entrades de l'habitual", explicava la Marta, una treballadora que no tenia gaire clar si aquest increment d'usuaris s'explicava per l'onada de calor o que hi ha més gent de vacances.

La Dolors i l'Àngels, que superen la seixantena d'anys, són dues usuàries de les instal·lacions municipals. Hi van dos cops per setmana després de treballar a l'hort a primera hora del matí per evitar les hores de més intensitat del sol. "Quan em llevo, cap a les set, també obro totes les finestres perquè refresqui la casa i després ho tanco tot perquè es mantingui la temperatura", comentava ahir la Dolors. Cap a les vuit de la tarda, quan comença a baixar la temperatura, totes dues tornen a l'hort per acabar la feina que els ha quedat pendent.

Els bars també surten ben parats de l'onada de calor. El responsable del Bar Tuneti, situat al mig de Riudellots, assegurava ahir que es triplica el consum de begudes fresques. Per contra, hi ha un descens de venda de menjar. "L'entrepà de bacó amb formatge que es menja per esmorzar durant l'any, a l'estiu es converteix en mini i alguna peça de fruita", detalla el Joan. A l'hora de dinar també varia el tipus d'alimentació. Tenen molta més sortida les sopes fredes i les carns a la planxa. "Són menjars menys feixucs", afegeix. Pel que fa a l'establiment, també segueix un ritual per combatre les altes temperatures.

Els animals també passen calor

Les estratègies dels humans per esquivar la calor no són gaire diferents de les dels animals. Els 14 ximpanzés i 4 macacos que hi ha a la Fundació Mona de Riudellots també busquen qualsevol punt d'ombra per fugir del sol, fins i tot els menys sociables. És el cas del Tico, un ximpanzé de 22 anys que d'ençà que és a la fundació sempre se situava sol en el punt més alt d'una plataforma que tenen a les instal·lacions. Ahir, per primer cop, es va col·locar al pis de sota, amb la resta de companys, perquè era un dels punts on hi havia ombra. "És un ximpanzé que no té capacitat social i la resta tampoc l'ajuda, avui de moment estan tots junts", detalla l'Alba, la cuidadora. Els primats també prefereixen una alimentació amb més líquids durant aquests dies en què el gelat ocupa un lloc preferencial.

stats