Dilluns de ressaca electoral i vaga de metro

El comitè d'empresa xifra en un 95% el seguiment i TMB diu que el passatge ha baixat un 17%

El metro de Barcelona viu aquest dilluns de ressaca electoral una nova jornada d'aturades parcials convocades pel comitè d'empresa per protestar contra la gestió que està fent Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) de la crisi de l'amiant. Els treballadors exigeixen a la direcció que assumeixi la seva responsabilitat davant la problemàtica. El departament de Treball de la Generalitat ha decretat uns serveis mínims del 40% en les hores punta i d'un 20% a la resta de les franges horàries, i TMB ja ha advertit que amb aquesta oferta no es pot garantir el dret a la mobilitat de la ciutadania en les franges de màxima afluència. Després de la primera franja d'aturades, que ha acabat a les deu del matí, el comitè d'empresa ha parlat d'un seguiment massiu de la convocatòria, de vora el 95%, i TMB ha xifrat en un 17% la baixada de passatge respecte a un dia normal. Les principals complicacions s'han donat al tram central de la L5, on ha calgut regular el passatge en estacions com Sagrada Família o Diagonal, i a la L1 per actes incívics. Presumptament de grafiters, segons TMB. 

Hi haurà aturades entre les sis i les deu del matí, entre les quatre de la tarda i les vuit del vespre i entre les 21.32 h i les 23.35 h. TMB detalla que els principals problemes es produiran entre les 6 i les 10 del matí i entre 16 h i les 20 h, ja que coincideix amb les hores d'entrada i sortida dels centres de treball. A més, entre les 21.35 h i les 23.35 h els intervals d'espera dels combois podrien superar els 60 minuts.

De moment, ja s'han hagut de regular accessos a cinc estacions de la L5: Sagrada Família, Diagonal, Sagrera, Verdaguer i Collblanc. El servei s'ha hagut d'aturar momentàniament a Sagrera (L1) per un "acte incívic" i també s'ha alterat la freqüència a La Pau (L4), segons ha informat TMB. En els dos casos es tractaria d'accions de grafiters.

El comitè d'empresa parla d'un "seguiment massiu" de la convocatòria i xifra en un 95% el seguiment de la convocatòria en la primera franja d'aturades. 

L'últim dia de vaga, el 8 d'abril, les aglomeracions de viatgers a les andanes, els combois atestats i les llargues esperes van marcar la jornada a les hores punta. Estacions centrals i d'intercanvi, com Sagrada Família o Sagrera, són les que van quedar més col·lapsades. 

Els treballadors, que preveuen convocar més vagues el mes que ve, es manifestaran a les 16.45 h des del centre de control del metro, al carrer Josep Estivill, fins a la seu de Barcelona en Comú.