Societat 26/03/2019

Dimiteix la direcció del suplement femení del diari vaticà que va denunciar els abusos a monges a l'Església

Lucetta Scaraffia i el seu equip denuncien que s'està tornant a la cultura de la "dona obedient"

Soraya Melguizo
3 min
Dues monges treballen al Vaticà. L’edició de març del suplement femení de ‘L’Osservatore Romano’ va denunciar que les monges són tractades com a servidores contractades per a cardenals i bisbes, a qui cuinen i netegen. Una monja va explicar que tot i que serveixen al clergat, “rarament se les convida a seure a les taules que serveixen”.

RomaL'equip editorial de la revista 'Donne, Chiesa, Mondo', el suplement femení del diari oficial de la Santa Seu, 'L'Osservatore Romano', ha presentat aquest dimarts la dimissió denunciant el poc suport de la nova direcció del diari vaticà i l'intent de "silenciar una iniciativa útil". La publicació va ser una de les primeres que van treure a la llum els abusos que pateixen les monges a mans de sacerdots i cardenals a l'Església.

Era probablement la publicació catòlica més innovadora: una revista escrita i dirigida per dones, que s'havia convertit en un altaveu de la condició femenina al cor del Vaticà. Tanmateix, les pressions internes sembla que han precipitat la renúncia en bloc de tot l'equip, amb la seva fundadora i directora, Lucetta Scaraffia, al capdavant. En una carta dirigida al papa Francesc, la periodista italiana va denunciar el descrèdit al qual s'havia sotmès en els últims temps l'equip del suplement, que va néixer gràcies al desig del papa emèrit Benet XVI d'incloure més signatures femenines a les pàgines del diari vaticà.

"Tirem la tovallola perquè ens sentim envoltats d'un clima de desconfiança i deslegitimació progressiva, per una mirada en què no sentim estima i crèdit per continuar la nostra col·laboració", ha denunciat Scaraffia a la seva carta. La directora i la seva redacció –formada per 11 dones– han lamentat no haver trobat "el suport" de la nova direcció en el projecte i han denunciat el retorn al "clericalisme" i a una cultura de "dones obedients". "S'ha tornat a la selecció de dones de dalt, a l'elecció de col·laboradors que asseguren obediència i a renunciar a qualsevol possibilitat d'obrir un veritable diàleg, lliure i valent".

Scaraffia, amb un passat de no creient, dirigia des del 2012 la primera publicació de la Santa Seu dedicada a escoltar la veu de les dones. La intel·lectual italiana, una de les més respectades dins del Vaticà, va publicar l'any passat un polèmic reportatge en què diverses religioses denunciaven de manera anònima l'explotació laboral que patien per part de bisbes, cardenals o sacerdots als quals atenen pràcticament gratis sense poder ni tan sols asseure's a la mateixa taula que serveixen.

L'article va tenir molta repercussió als dos costats dels murs vaticans i va posar sobre la taula una qüestió encara més greu ignorada durant molt de temps tot i que era un secret de domini públic: els abusos sexuals que pateixen les monges a mans dels clergues. Fins i tot el papa Francesc va reconèixer per primera vegada, durant el seu viatge de tornada als Emirats Àrabs Units al gener, que els abusos sexuals i de poder a religioses dins de l'Església existien i que estaven treballant per frenar-los.

En la seva carta de renúncia, la periodista va reconèixer que la revista no va ser la primera publicació que va denunciar aquest tipus d'abusos, "com potser hauríem hagut de fer", però va defensar la seva decisió d'explicar-los perquè silenciar-los "hauria ferit greument la confiança que tantes dones havien dipositat" en el mitjà.

La dimissió de l'equip editorial es produeix només tres mesos després del nomenament d'Andrea Monda com a director de 'L'Osservatore Romano' en substitució de Giovanni Maria Vian, que va dirigir el diari vaticà durant 11 anys. En una nota oficial, Monda va anunciar que la revista seguirà publicant-se i es va defensar de les acusacions de Scaraffia, que va criticar un intent de control de la publicació per part de la nova direcció. "Des que vaig ser nomenat director he garantit la mateixa autonomia i llibertat que han caracteritzat el suplement mensual des del seu naixement, evitant interferir-hi de qualsevol manera", ha conclòs Monda.

stats