Societat 24/12/2011

La Diputació avisa que s'haurà d'apujar el preu de les guarderies municipals o tancar-les

El president de la corporació, Salvador Esteve, assenyala que els ajuntaments han comès "l'error gros" de fer creure als ciutadans que "es pot tenir tot i de franc". Serveis que els municipis han assumit voluntàriament ja no es poden mantenir

Acn
2 min

BarcelonaEl president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, ha advertit que els ciutadans hauran de pagar més pels serveis que fins ara, mentre ha durat la bonança econòmica, han finançat els ajuntaments encara que no fossin competència seva. En són un exemple clar les llars d'infants, l'ensenyament de 0 a 3 anys, que no és obligatori. "Haurem de dir a la gent que haurà de pagar més o s'haurà de tancar el servei", ha afirmat en declaracions al programa La caixa dels trons, produït per l'ACN.

"Els ajuntaments hem comès un error molt gros perquè hem dit als ciutadans que es pot tenir de tot i de franc", ha dit el president de la Diputació i alcalde de Martorell. Davant de la crisi actual, Esteve creu que s'hauran d'anar apujant les tarifes fins al "preu de cost".

En un context en què el Govern ha decidit apujar taxes en àmbits com la sanitat i el turisme, la Diputació de Barcelona avisa que això també s'haurà d'aplicar a escala municipal.

Segons Esteve, els últims anys els ajuntaments han gastat recursos extraordinaris per construir escoles bressol però ara "no entren recursos i tenim la despesa ordinària que són els sous de cada mes". En el cas del seu municipi, l'Ajuntament paga 2.800 euros l'any per cada plaça d'escola bressol. "La diferència entre el que paguen els pares i l'Ajuntament no es pot aguantar. Haurem de dir a la gent que haurà de pagar més o s'haurà de tancar el servei", ha conclòs.

Esteve admet que algun servei o equipament s'haurà d'acabar tancant i que en d'altres casos s'haurà de replantejar la manera com es gestiona.

Suprimir les diputacions? A poc a poc

Pel que fa al debat sobre si cal suprimir les diputacions, Esteve ha recordat que històricament el catalanisme polític ha cregut que les diputacions eren "sobreres" i ha sigut partidari d'un model territorial basat en vegueries. I des de la presidència mateixa de la diputació més important de Catalunya, l'alcalde de Martorell diu que aposta perquè es vagi cap aquí, però alerta que les diputacions no es poden desmantellar fins que no hi hagi una estructura que doni suport als ajuntaments. Segons Esteve, si la Diputació de Barcelona desaparegués "els municipis mitjans i petits de les comarques de Barcelona haurien de plegar perquè sense aquest recolzament difícilment aguantarien".

Esteve ha afegit que ara és un bon moment per parlar de les vegueries amb "serenitat" i buscar el consens necessari a nivell polític i territorial, ja que hi ha un llarg període de temps sense eleccions. Ha recordat que quan va prendre possessió de la presidència de la Diputació ja es va oferir a buscar la fórmula d'una divisió territorial "coherent i que perduri".

Mentrestant, s'ha mostrat partidari de reduir l'estructura de la Diputació de Barcelona i ha assenyalat que "quan governen massa temps els mateixos la burocràcia tendeix a autoalimentar-se i es crea una estructura massa gran". "El que es gasta amb l'estructura va en contra dels ajuts als ajuntaments", ha afegit. Una situació que Esteve vol resoldre amb mesures com ara no cobrir les places que deixen els treballadors que es jubilen.

stats