AGRICULTURA
Societat 01/10/2017

Discòrdia a Europa sobre el futur de l’herbicida glifosat

França és partidària de la prohibició, mentre que Espanya defensa el plaguicida més polèmic i més venut

Elena Freixa
3 min
El glifosat és un plaguicida tan efectiu que s’ha erigit com el més venut del món.

BarcelonaEl futur del glifosat, l’herbicida més venut al món, enfronta els estats de la Unió Europea (UE), que es debaten entre prohibir aquesta substància química o bé autoritzar que se’n renovi la llicència de comercialització al mercat comunitari per a un període de deu anys més. França defensa vetar-ne l’ús abans que acabi l’actual legislatura de Macron, el 2022, una posició contrària al que, fins ara, ha sigut la postura majoritària de Brussel·les -Espanya inclosa-: donar llum verda a una autorització per utilitzar glifosat deu anys més a la UE.

La Comissió Europea (CE) no veu provat -com defensen entitats ecologistes com Greenpeace- que el producte suposi una amenaça per a la salut de les persones. Aquesta setmana, els dies 5 i 6 d’octubre, hi ha una reunió a la CE en la qual s’abordarà el tema. Fonts comunitàries descarten que de la trobada n’hagi de sortir una votació definitiva: “La Comissió està treballant amb els estats membres per trobar una solució que aconsegueixi el suport més gran possible”. A més, subratllen que el marge per seguir dialogant és fins a finals d’any, la qual cosa vol dir que encara hi ha espai per trobar una via que “asseguri la protecció de la salut humana i del medi ambient”.

El glifosat és un producte químic polèmic, un plaguicida tan efectiu que s’ha erigit com el més venut del món, sobretot després que vencés la patent que tenia la gran corporació Monsanto -gran productor mundial de transgènics-, la qual cosa va abaratir-ne el cost.

Les associacions ecologistes fa temps que l’han posat dalt de tot de la llista d’enemics per vèncer en el camp de l’agricultura a Europa, una animadversió que va créixer encara més quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va col·locar el producte a la llista dels potencialment cancerígens. Això va fer que la polèmica repuntés, però alguns científics són crítics amb les assumpcions que es fan per eliminar-lo: “El tema del glifosat és més polític que científic”, sosté l’investigador i professor de biotecnologia de la Universitat Politècnica de València José Miguel Mulet. Afirma que les llistes de l’OMS sempre s’han d’interpretar, ja que mai parlen de quantitats ni condicions perquè, efectivament, pugui ser un producte cancerígen: “El glifosat, tècnicament, és a hores d’ara en un nivell de perillositat més baix que l’embotit, que és a la llista 1, i al mateix nivell de risc que treballar en una barberia, segons la mateixa OMS”, insisteix l’expert, que descarta que hi hagi proves científiques que sustentin eliminar el producte per ser una amenaça per a la salut.

Sense alternatives

Greenpeace lamenta que l’escenari més probable ara sigui el de continuar utilitzant del glifosat: “La CE sembla que vol decidir no pensar en el benestar de les persones. S’ha demostrat que l’herbicida té un efecte nociu sobre el medi ambient i hi ha discrepàncies entre els organismes científics”, explica Luís Ferreirim, que és responsable de la campanya d’agricultura de l’ONG a Espanya. És crític amb el fet que el govern espanyol defensi la continuïtat del producte en lloc de proposar solucions alternatives. “Sent com és Espanya un dels principals productors d’agricultura ecològica, hauria de ser una oportunitat perquè proposés avenços cap a altres alternatives no químiques”, sosté.

stats