Societat 11/05/2018

Dissenyen un equip forense per valorar l'impacte psicològic en les víctimes de violència masclista

La jutge degana reclama més mitjans per jutjar delictes lleus que podrien arribar a prescriure

Montse Riart
2 min
El manifest dels jutges defensa la legitimitat internacional de la consulta

BarcelonaEl deganat de Barcelona i l'Institut de Medicina Legal i Forense de Catalunya estan treballant en el disseny d'un nou equip de forenses que valorin l'impacte psicològic de la violència masclista en les víctimes de maltractaments. Fins ara les denúncies que arriben als jutjats compten amb un atestat dels Mossos d'Esquadra i un informe facultatiu d'un forense, però es basen, sobretot, en les lesions físiques que presenten les víctimes.

"Ens queda entrar en altres aspectes com ara la relació entre la víctima i l'investigat, la relació amb els fills o l'entorn social de les dones que denuncien", ha explicat la degana de Barcelona, Mercè Casso. De moment es tracta d'un projecte a llarg termini per incorporar, a l'equip de forenses, professionals de l'àmbit de la psicologia i el treball social. Segons la degana, el nou equip permetria valorar amb més exactitud les seqüeles de les víctimes de la violència masclista per aconseguir més condemnes i una valoració més acurada en els casos, per exemple, d'ordres d'allunyament.

Reforços per jutjar delictes lleus

La degana ha aprofitat la presentació de la memòria judicial del 2017 per demanar reforços en tots els àmbits judicials però especialment en el cas dels tres jutjats que diàriament jutgen els delictes lleus de caràcter immediat, que segons la llei s'han de realitzar en un termini de vuit dies. "Ara estem fent judicis a vuit mesos vista, van més ràpid els delictes lleus que no són immediats que els immediats", ha assegurat Caso, que també ha explicat que han demanat al Consell General del Poder Judicial duplicar el nombre de jutjats destinats a aquesta matèria.

Segons la degana, el problema és que aquest tipus de delictes prescriuen en un any i, si continua ampliant-se el termini per fixar la data del judici hi ha el risc que alguns dels casos caduquin i s'hagin d'arxivar.

Caso també ha fet una crida "a la responsabilitat" de les entitats bancàries per un altre dels temes que més volum de feina estan generant als jutjats de Barcelona: les clàusules terra. Segons les xifres que té el deganat, entre el mes de juny passat i aquest abril s'han presentant més de 20.000 demandes per reclamacions d'aquest tipus als jutjats barcelonins. Tot i que suposa un lleuger descens respecte a l'any passat, la degana ha explicat que els temes pendents comporten que no es pugui donar resposta "abans de quatre anys o quatre anys i mig". De moment, s'ha destinat un jutjat específic per a aquestes reclamacions i quatre magistrades més s'han incorporat a les unitats de Barcelona per portar exclusivament aquesta matèria.

La degana de Barcelona també s'ha referit a la convocatòria de la vaga de jutges del 22 de maig i, si el ministeri de Justícia no escolta les seves reivindicacions, ha advertit: "Anirem a la vaga". Els magistrats reclamen poder intervenir en la designació de 12 vocals del seu màxim òrgan de representació, el Consell General del Poder Judicial, per despolititzar-lo, recuperar el sou retallat el 2010 i desplegar més eines tecnològiques per modernitzar la Justícia.

stats