SALUT
Societat 05/06/2012

Dissenyen una molècula amb potencial per tractar l'Alzheimer

Un grup de científics catalans han dissenyat una molècula que podria permetre desenvolupar un fàrmac més eficaç per combatre l'Alzheimer. La investigació està en fase experimental però té "molt potencial".

Lara Bonilla
2 min

BARCELONA.No hi ha cap fàrmac que pugui curar l'Alzheimer o frenar l'avenç de la malaltia. El que hi ha ara són fàrmacs que retarden durant un temps els efectes de la malaltia, però que després deixen de ser eficaços. Ara, però, científics catalans han obert la porta a un futur tractament més eficaç de l'Alzheimer.

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat de Barcelona (UB) han desenvolupat una molècula multidiana, l'ASS234, que inhibeix en proves in vitro l'agregació de la proteïna beta amiloide, implicada en la malaltia de l'Alzheimer. Hi ha múltiples factors que intervenen en la malaltia i per això calen fàrmacs que intervinguin en diferents molècules implicades en l'Alzheimer.

Fàrmacs multipotents

Aquest és el potencial de la nova troballa. "És una molècula multidiana que actua a la vegada sobre les diverses dianes cerebrals que intervenen en aquesta malaltia neurodegenerativa", explica la investigadora Mercedes Unzeta, de l'Institut de Neurociències de la UAB.

El resultat seria un fàrmac dels anomenats multipotents, ja que el paradigma utilitzat fins ara -un fàrmac, una diana- ha estat incapaç de donar resultats satisfactoris. La molècula que han dissenyat els científics catalans també potencia la funció cognitiva i s'ha dissenyat a partir del donepezil, un dels pocs fàrmacs efectius per al tractament pal·liatiu i simptomàtic de la malaltia. De fet, l'ASS234 és un híbrid de dues molècules ja conegudes: el donepezil i el compost PF9601N, que ja ha demostrat un efecte neuroprotector en la malaltia de Parkinson.

"Creiem que aquesta molècula nova, a la qual afegim, a més, propietats neuroprotectores, pot tenir propietats més bones, però hem d'anar amb cautela", diu Unzeta, que ha liderat la recerca juntament amb Francisco Javier Luque, de l'Institut de Biomedicina de la UB.

I és que el treball dels investigadors està en les primeres fases de la recerca de laboratori. "Hem desenvolupat un seguit de proves que semblen prometedores, però encara ha de passar per diverses fases clíniques", ha explicat Unzeta. Perquè això sigui possible, cal que algun grup farmacèutic s'interessi per la nova molècula -que ja ha estat patentada- perquè les proves pilot en humans són molt costoses i la universitat no se'n pot fer càrrec.

La investigació ha estat publicada a Journal of Medicinal Chemistry . A més, altres estudis realitzats pel CSIC i la Universitat de Lodz han demostrat en rates que l'ASS234 millora la memòria i travessa la barrera hematoencefàlica.

stats