EL DEBAT DELS HORARIS LABORALS
Societat 09/12/2011

Cal treballar els divendres?

Trinitat Gilbert
3 min
Divendres? Cal treballar els

"Els divendres, penjo la corbata i el trajo a l'armari i en trec els texans i les esportives", diu el Martí Garcia, director general de Salander Plus. La roba (casual) fa molt per encarar l'últim dia feiner de la setmana. "Entrem a les nou del matí, i no a les vuit com fem de dilluns a dijous, i, a més, destinem el dia a fer reunions d'equip per programar-nos la setmana següent". La cirereta del dia: a les 13.30 h. pleguen. Poder plegar a aquesta hora és possible perquè entre setmana han acumulat tantes hores ("treballem de vuit del matí a vuit del vespre.") que els divendres es converteixen en el respir final.

Les jornades del divendres es van reduir perquè les empreses van ser conscients que, fent jornades intensives, els treballadors rendien més. "En les tardes dels divendres es devien trobar actituds molt relaxades", explica la psicòloga especialista en recursos humans Thaïs Casals. Per tot plegat, la psicòloga opina que els divendres poden ser dies productius perquè la gent és conscient que ha de plegar abans, tot i que recomana que sempre que es pugui es facin jornades intensives. "Segur que són dies molt més productius que les vigílies de festa, quan el nivell de rendibilitat i d'exigència disminueix perquè els treballadors tenen el cap en altres coses", senyala.

Marta Dalmau treballa com a comptable en un bufet d'advocats de Barcelona (www.emesasl.com) i també assegura que els divendres són especials. "Es nota un ambient més alegre, però feiner al 100% perquè volem deixar enllestides moltes qüestions per poder-nos-en anar de cap de setmana tranquils, amb la seguretat que ho has deixat tot tancat". També és casual day per a la Marta, que abandona talons i vestits per rescatar de l'armari els texans i les vambes. "És l'únic dia que ho podem fer, i penso que la manera de vestir-nos ens fa pensar més en els dos dies de festa que s'acosten". Quant a horaris, la Marta acaba treballant com cada dia, de 8.30 a 15 h., perquè té una reducció de jornada per maternitat.

Organitzar-se l'horari

A les oficines de Nestlé i de Panrico d'Esplugues de Llobregat, els divendres també s'estrenen d'una manera diferent. A la Nestlé, Cristina Rovira, del departament Wellness, explica que tant els divendres com també les vigílies de festa se'ls permet "plegar a partir de la una del migdia". Cadascú es pot organitzar l'horari, que és flexible tant en les entrades com en les sortides, amb la condició que al final de la setmana s'hagi arribat a les 40 hores setmanals. A l'hora de vestir-se també hi ha un relaxament. Tot i que no estigui escrit enlloc, els divendres està permès anar-hi amb texans, fins i tot estripats. Ara bé, "el que sí que passa els divendres és que es rendeix molt, perquè concentres molta feina en poca estona". I afegeix: "Els divendres són més productius que els dilluns, que és quan costa més situar-se".

A Panrico "els divendres, els treballadors vénen a la feina més contents", diu la cap de desenvolupament de recursos humans, Mili Garcia. Malgrat l'ambient festiu i informal, la feina és productiva: "Ens concentrem més per plegar abans, a les tres". Per plegar a aquesta hora, de dilluns a dijous, s'allarguen més enllà de les 8 hores laborals, perquè a la setmana n'han de fer 40.

Ara bé, a les fàbriques, tant de Panrico com de Nestlé, els horaris no tenen res a veure amb els de les oficines, perquè hi ha torns, i els divendres no es diferencien en res respecte dels altres dies de la setmana. A la Seat, a Martorell, passa exactament el mateix. La fàbrica fa tres torns els divendres, com la resta de la setmana, i el tipus de feina no canvia, perquè es treballa en cadena. Per al delegat de l'Agència Catalana de Notícies a Madrid, el periodista Roger Pi de Cabanyes, els divendres són els dies més feiners de la setmana i els que acaba de treballar més tard. La culpa és del consell de ministres, que el fan a partir de les 13.30 h. "Això vol dir que del dinar me n'oblido".

Finalment, a l'empresa Careesma (www.carreesma.com) hi ha una part dels treballadors que els divendres no poden plegar a les tres, com fa la resta de la plantilla. "La raó és que tenim portal a l'Índia, Àustria i Polònia, i als dos primers països treballen la tarda, com si fos un dia normal de la setmana". Aquest fet implica que els treballadors de Barcelona en contacte amb Àustria i l'Índia s'han de quedar els divendres a la tarda, "i s'ho programen per torns, perquè algun divendres puguin plegar a les tres", diu Tania de la Paz, responsable del departament de recursos humans. De totes maneres, matisa la Tania, a l'Índia els dissabtes també és dia feiner, que treballen fins a les sis de la tarda. "Per algun motiu deu ser que sigui un país emergent", conclou.

stats