Societat 31/12/2019

Nou ferits, quatre d'ells molt greus, en una explosió a la Festa del Pi de Centelles

Els Mossos investiguen les causes de la deflagració de la polvorera d'un dels participants

Maria Garcia
4 min

CentellesEls trets i les traques que cada any ressonaven per tot el poble de Centelles durant la Festa del Pi, una celebració declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional que cada any porta centenars de persones al municipi, s’han transformat avui en un silenci espaordidor després que nou dels galejadors, els participants que acompanyen l'ofrena del pi a l'església fent sonar els seus trabucs, acabessin ferits per cremades després d'una explosió al campanar de l’església de Santa Coloma de Centelles. “Fa més de 300 anys que celebrem aquesta festa i mai havia passat res. Estem de dol i molt tristos”, ha lamentat el tinent de l’Associació de Galejadors de Santa Coloma de Centelles, Jordi Font, que encara no se sap avenir de com s’ha produït l'incident.

Els orígens de la Festa del Pi de Centelles es remunten, com a mínim, al 1751. Segons la tradició, la celebració comença el dia 30 de desembre al matí, amb un esmorzar al bosc, a prop del pi que un grup de galejadors ha triat prèviament, el dia de Sant Esteve. Avui, segons diuen els presents a l’acte, la festa ha començat amb mal peu, perquè el pi triat s’ha trencat quan l’han tallat i, per tant, se n'ha hagut de triar un altre. Per avisar els ciutadans que el pi arriba al poble, una quinzena de galejadors pugen al campanar i disparen salves de pólvora. Ha sigut en aquest moment quan, per motius que es desconeixen, una de les polvoreres –les cantimplores o sarrons on es guarda la pólvora– s’ha incendiat i ha provocat un efecte dòmino: s'ha calat foc a la resta de polvoreres que duien penjades tots els galejadors presents en aquell moment.

Com a conseqüència de l’explosió, nou persones han acabat ferides amb cremades, quatre de les quals en estat molt greu, i han sigut evacuades pels serveis d'emergències a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Segons informen fonts de Vall d'Hebron, tres dels ferits es troben en estat greu i dos ferits de menys gravetat.

Possible origen: una polvorera mal tancada

L’incident s’ha produït cap a les dotze del matí i, durant tot el dia, al poble no s’ha parlat de res més: “Què pot haver passat? Com s’ha produït l’explosió?”, es pregunta tothom. Un dels galejadors que eren al campanar en el moment dels fets, Jaume Genescà, tampoc no s’explica com s’ha originat el foc. Segons ha relatat, eren una quinzena de membres i estaven repartits entre el pis de dalt del campanar, on hi ha una espècie de terrassa, i el de sota, on hi ha les campanes. “Nosaltres érem al pis de dalt quan de cop hem vist que sortia una fumera molt gran del pis de sota i ens hem adonat que havia passat alguna cosa, perquè no era normal”, ha indicat.

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per intentar esclarir les causes de l’accident, però per a Genescà i un altre galejador, Joan Planas, serà molt difícil saber l'origen de l'explosió, tot i que valoren algunes possibilitats. Les polvoreres tenen un forat pel qual es treu la pólvora amb una mesura. De vegades es queda encallada i no s’acaba de tancar bé o queda una mica de pólvora per fora. “Pot haver caigut una espurna a una polvorera mal tancada i l’ha fet explotar. Al campanar estem molt junts, perquè és molt petit, i fàcilment el foc pot haver saltat d’una polvorera a l’altra”, han apuntat. Una altra teoria seria que una polvorera hagués explotat o que algú estigués fumant en el moment dels fets.

Ara bé, el que ha apuntat el capità dels galejadors, Josep Giol, és que s’ha produït en el pitjor lloc possible: “El campanar és com una ratera, has de pujar i baixar per una escala de cargol, i estem molt junts. Si hagués passat al bosc o a la plaça segurament només s’hauria incendiat una sola polvorera”. Per la seva banda, l’alcalde, Josep Paré, ha assegurat que s’han complert “totes les mesures de seguretat” i que només es plantegen introduir nous requisits si es demostra que ha sigut una negligència i no un accident.

Poc després de l’incident, l’Ajuntament de Centelles ha decidit suspendre la festa i ha anunciat que l'únic que es faria seria entrar el pi dins de l’església a la tarda. A diferència d’altres anys, l'acte s’ha dut a terme en silenci i sense celebracions, en solidaritat amb els ferits. Tot el poble estava trist i encongit per l’incident: la Festa del Pi és la festa major d’hivern a la població, amb uns orígens centenaris, i tothom se la sent molt seva. De fet, són moltes les famílies que formen part de l’associació de galejadors, que suma uns 300 membres, i és una tradició que passa de pares a fills. La Festa del Pi d’aquest any ningú la podrà oblidar. “La malastrugança ens ha traït”, lamentaven els veïns, que no entenen què pot haver passat dalt del campanar per acabar causant una explosió que ha posat fi a una de les celebracions més esperades de l'any.

stats