Publicitat
Publicitat

ENTREVISTA

“Els treballadors socials no han de ser policies i vigilar qui cobra la renda mínima”

Dolors Bassa té 57 anys, és de Torroella de Montgrí, mestra i psicopedagoga i ha sigut secretària general de la UGT a les comarques gironines entre el 2008 i el 2015. El dia de la seva presa de possessió com a consellera es va presentar amb el logo antiretallades a la solapa.

Dolors Bassa té 57 anys, és de Torroella de Montgrí, mestra i psicopedagoga i ha sigut secretària general de la UGT a les comarques gironines entre el 2008 i el 2015. El dia de la seva presa de possessió com a consellera es va presentar amb el logo antiretallades a la solapa.

¿Això vol dir que ja no hi haurà més retallades?

Vol dir que la sensibilitat en aquest aspecte és important. I que no renunciem que els treballadors visquin millor.

¿Estem en una situació d’emergència social? Què és el més urgent?

El més urgent és la declaració d’intencions que hem fet al departament en unir Treball amb Afers Socials. Significa que la millor política social que podem fer és el treball.

Amb un 17% d’atur, ¿podem dir que el Servei d’Ocupació de Catalunya és eficient?

No és del tot eficient perquè sovint hi ha burocratització. Però nosaltres no ens proposem abaixar l’índex d’atur a un número determinat, ens proposem abaixar-lo i que la gent pugui viure dignament de la seva feina. Per això és important el salari mínim de 1.000 euros.

Parlant de crear llocs de treball. BCN World. ¿Hi està a favor?

Ni a favor ni en contra. Estic a favor que es creï una nova economia, que per tant hi ha d’haver més empreses, però ha de ser també una economia social. Per tant, si podem limitar el joc i crear ocupació digna, hi estaria a favor.

¿“Limitar el joc” vol dir que hi hagi un casino i prou?

No hi entro, tampoc, a dir si n’hi ha d’haver un o que no n’hi hagi cap. Pel meu gust seria que no n’hi hagués cap. Però jo entenc que en qualsevol negociació ho hem d’acabar de parlar. Sé que aquí hi ha diferents sensibilitats de la gent del Govern.

Jo sento els alcaldes de Tarragona i de Salou. Volen aquest complex. És creador de llocs de treball.

Aquest és un tema de país i per tant no n’hi ha prou que dos alcaldes diguin que sí. Volem que vagi cap a una economia que no és productiva i que és especulativa? O volem el país amb economia productiva?

Si s’ha de fer una consulta, ¿on la faria? ¿Només a Tarragona?

Jo la faria a tot el país. Aquests 17 mesos són la llavor d’un futur millor; per tant, sí que hem de solucionar el dia a dia, però a cada pas hem de ser molts conscients que estem decidint el futur del país.

Però vaja, si parlem de la renda mínima d’inserció, a qui més pot arribar amb aquesta dotació pactada amb la CUP durant la negociació?

A molta més gent. Els 70 milions pensats per a la renda mínima d’inserció són molt importants perquè pot abaixar els condicionants que hi ha ara. No pot ser que des del moment que algú, gent que no té absolutament res, demana la renda d’inserció triguem 5 o 6 mesos.

¿Pot quantificar a quanta gent més arribaria la renda mínima?

No, no la puc quantificar. De fet, ara són 28.000 expedients, que vol dir 75.000 persones. No podem dir quanta més hi entraria, perquè dependrà dels condicionants. Però la renda mínima ha de ser un dret subjectiu que arribi a tothom.

Com s’aconsegueix que la renda mínima no creï dependència de les persones que la perceben?

Tenint mesures d’acompanyament com ara insertors laborals, que puguin tenir formació, etc.

¿I té prou funcionaris per fer-ho?

Ho intentarem. Si els treballadors socials no s’han de dedicar a ser policies, a vigilar qui cobra la renda mínima i qui no l’hauria de cobrar, tot aquest temps el podem dedicar a fer l’acompanyament.

¿Per a quina gent la renda garantida i quina quantitat?

Per a totes aquelles persones que tinguin una situació de vulnerabilitat social. Per tant, no és una renda de ciutadania per a tothom.

Si necessiten més diners, ¿seria partidària, com la CUP, de recuperar l’impost de successions?

No, ja hem dit que no, tots tenim clar que recuperar l’impost de successions afectaria molta gent d’una classe mitjana que ja està tocada.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va dir, a propòsit de la convocatòria de vaga de TMB, que s’hauria de retirar. ¿Hi està d’acord?

No, jo penso que qui és responsable d’una vaga no són només els treballadors, sinó també l’empresa. I no pot ser que directius d’una empresa pública no vulguin asseure’s a negociar.

¿La va sorprendre que ho digués?

Vaig pensar que deu pensar més en els usuaris i en els vots que no pas en el conflicte i que seria un mal assumpte arribar al congrés del mòbil tenint una vaga de metro.

¿Vostè és diferent de Felip Puig?

El tarannà de tots dos és molt diferent, i això és evident i es nota en les formes. També intentarem que es noti en el contingut.

Vostè és empordanesa. Què li sembla que es retiri el nom de Josep Pla dels carrers de Madrid?

Home, jo vinc de Torroella de Montgrí i Pla deia que els de Torroella eren pagesos. Però jo no l’apartaria com a franquista.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de