12/07/2012

Dona de caçador, reina dels animals

2 min
La reina Sofia, el secretari d'estat de Medi Ambient, Federico Ramos, i la delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna.

BARCELONALa reina Sofia, la dona del caçador més cèlebre des de Clark Gable a Mogambo , va presidir ahir l'acte de celebració del desè aniversari de la Comissió per a la Protecció dels Drets dels Animals del Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB). Presidir és un formalisme, perquè la reina semblava absent. Quasi no va dir res, tampoc reaccionava als elogis, com els de Magda Oranich, la presidenta de la Comissió, que va llançar-li totes les floretes del jardí botànic perquè la seva tasca com a defensora dels animals és "inspiradora" per als animalistes.

La reina no fa ni dos mesos que va adoptar un nou gos abandonat, de nom Paquita. La casa reial no informa del número d'animals que habiten a la Zarzuela, però sembla que n'hi ha un fotimer. Sofia va explicar el 2008 a Abc que a palau hi té un cementiri de gossos, cadascun amb la seva làpida i fotografia. El seu amor pels animals és inqüestionable, però potser és l'ombra del marit, aficionat a tot tipus de caça, que forçava que la reina fos més que discreta: semblava que fos de cera. Només va intervenir per donar pas als parlaments; fins i tot es va estalviar el " se levanta la sesión " establert a l'ordre del programa: es va aixecar i va marxar.

Oranich i el president de l'ICAB, Pedro Yufera, van insistir en l'esforç de Sofia per aconseguir que els animals també tinguin drets legals. No tothom semblava tan il·lusionat. La periodista Pilar Rahola, que per a l'ocasió portava un bossa forrada amb imitació de pell de lleopard, es va acostar als companys de 8TV per destacar: "Al col·lectiu animalista tots som republicans". Montse Casulleras, representant de la protectora Progat, entitat col·laboradora amb l'Ajuntament de Barcelona per al control de la població de gats, em va admetre que està "en contra de la casa reial". Casulleras em va explicar que gràcies als esforços de l'ICAB els gats abandonats ja no se sacrifiquen, s'esterilitzen. De la seva feina em va posar com a exemple com intenten convèncer una senyora que viu a l'avinguda Pedralbes, davant del Tennis Barcelona, perquè col·labori a esterilitzar els gats que ella alimenta al carrer: "Es nega a ajudar-nos. Potser ho farem a mitjanit, sense que se n'assabenti".

L'acte va continuar amb un còctel. Vaig voler entrar-hi, però un agent de seguretat de la casa reial m'ho va impedir: "Això no pot ser, imagina't que prens notes mentre la reina s'està prenent una beguda". Com que no em deixen fer de periodista, em prenc un cafè a la terrassa de la cafeteria Palermo, on dos policies de paisà seuen amb un gos pastor. Al gos no el deixen d'acariciar mentre controlen el personal. Es nota que són súbdits de la reina dels animals.

stats