Societat 12/02/2012

I les dones?

T.g.
2 min

La cirurgia anticonceptiva de dones, la lligadura de trompes, està en desús, segons afirmen la cap de ginecologia de Salut Dona Dexeus, Alícia Úbeda, i el ginecòleg Àlex Garcia-Faura, director clínic de l'Institut Marquès. I la seva reversió, encara més. Per començar, tant un tipus d'operació com l'altra són molt complexos. A més, la reversió no deixaria la trompa exactament igual, sinó que quedaria més curta i, per tant, de cara a voler tenir un embaràs natural el resultat ja seria més difícil. I encara es correria el risc de patir embarassos ectòpics (implantació de l'embaràs en una trompa).

Per continuar, han aparegut tècniques anticonceptives més eficaces i menys complexes, com ara el dispositiu introtubari Essure, una molla de titani. I, en cas que es volgués tornar a tenir un embaràs, la fecundació in vitro és el mètode més recomanat, perquè el tant per cent d'èxit és més elevat "per a les dones amb una cirurgia anticonceptiva prèvia".

Ara bé, hi ha una realitat que cal tenir en compte. La lligadura de trompes està coberta per les mútues, mentre que el dispositiu Essure, per exemple, no, i pot arribar a tenir un cost de 2.000 €. Per això, la Maria J., de 35 anys, va decidir fa un any fer-se la lligadura de trompes. Té una criatura de 8 anys, però per part de la seva nova parella en té dues més, de 10 i 7 anys. Per això, amb tres fills, dóna la família per tancada. "A la meva parella li fa molta por entrar als quiròfans i es negava a fer-se la vasectomia. Jo sóc més valenta, i m'hi vaig decidir", afirma. La seva ginecòloga li va insistir que era jove, i va provar de dissuadir-la amb altres mètodes. "Però em sortia més car", diu la Maria.

La lligadura de trompes li va comportar quedar-se una nit ingressada, perquè la van anestesiar completament, i estar dos dies de repòs absolut. Una setmana abans de la intervenció, va haver de fer-se ecografies, mamografies, un electrocardiograma i proves d'anestèsia, necessària per a l'operació. Ara, però, està contenta del resultat.

D'altra banda, una pacient del ginecòleg Àlex Garcia-Faura va aprofitar la cesària de les bessones que acabava de parir per fer-se la lligadura de trompes. "Amb unes bessones, tenia clar que no voldria tenir més fills", diu la dona. La seva edat, 47 anys, també la va fer decidir per la intervenció anticonceptiva. Però és que, a més, "es podia aprofitar en el mateix moment", perquè tant la cesària com la lligadura de trompes li quedaven cobertes per la mútua que té contractada.

stats