Societat 24/01/2012

Dos empresaris impulsen una campanya pel tancament de caixes

'Diem prou' convida els catalans a no pagar impostos a l'Estat. Una parella de Siurana ha anunciat que pagaran l'IVA d'abril a la Generalitat

Acn
2 min

Conudella de MontsantAndreu Bartolomé i Maria Casademunt són una parella de Siurana, propietària d'un restaurant, que fa dos mesos va decidir que faria "insubmissió fiscal" i deixaria de pagar els seus impostos a l'Estat. La iniciativa, que ha rebut el suport de diferents entitats, ha estat el punt de partida d'una campanya que sota el nom "Diem prou" informa i convida els catalans a pagar tots els impostos a la Generalitat. El primer pas serà deixar de pagar l'IVA corresponent al mes d'abril i fer el pagament de l'impost a un compte de l'Agència Tributària de Catalunya. Andreu i Maria van adreçar-se, per carta, al president de la Generalitat, Artur Mas, per informar-lo de la seva decisió i demanar-li el suport del Govern.

Aquesta parella considera que els tributs que paguen no reverteixen a Catalunya i que l'Estat dóna un tracte vexatori i "injust" als catalans. Segons ha explicat a l'ACN Andreu Bartolomé, això s'ha traduït "en una pobresa que frega el 25%, en un atur desbocat, en empreses amb problemes econòmics i amb famílies sense casa".

L'empresa d'Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, un restaurant de Siurana que té 10 treballadors, preveu fer durant els pròxims dies un pagament de 8.000 euros a l'Estat corresponent a l'IVA. "És l'últim que farem a l'Estat", assegura el propietari. A partir del mes d'abril dipositaran els diners a l'Agència Tributària Catalana perquè sigui la Generalitat qui els administri.

A partir d'aquí, confia que siguin molts més els empresaris que s'atreveixin a denunciar "l'espoli fiscal que pateix Catalunya" deixant de tributar a l'Estat. De moment, la parella compta amb el suport de diferents associacions com Ara o Mai, CADCi, Welcome Mr. President, SiP, CCN, ClubFNEC, SiJ o Intersindical. També s'ha creat un espai web amb l'eslògan "Diem prou" que ja ha recollit 4.000 suports.

Segons la parella, el 40% del que genera cada català "es queda a Madrid i no torna", per la qual cosa tenen previst informar els ciutadans sobre com duran a terme el pagament dels tributs a Catalunya mitjançant el seu ingrés en un número de compte de l'Agència Tributària Catalana. La seva aspiració, explica Bartolomé, és que les 600.000 empreses catalanes s'adhereixin a la iniciativa.

stats