MEDI AMBIENT
Societat 21/07/2012

Dos incendis cremen a la Catalunya Central

L'incendi de Sant Feliu Sasserra es va estabilitzar ahir al vespre, després de cremar 377 hectàrees. Un total d'onze bombers i voluntaris van patir ferides lleus per lipotímies, cops o inhalació de fum.

Ara
2 min
Un camp afectat per l'incendi iniciat a Sant Feliu Sasserra. Les flames van cremar terreny forestal i agrícola de diversos municipis del Lluçanès.

BARCELONA.L'incendi que crema des de dijous a la tarda a Sant Feliu Sasserra (Bages) continuava ahir al vespre actiu. Al tancament d'aquesta edició, els Bombers de la Generalitat havien aconseguit estabilitzar el perímetre del foc i esperaven tenir-lo controlat a la nit. Les flames també van cremar terreny forestal i agrícola dels municipis de Prats de Lluçanès, Oristà i Olost. El delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Moltó, va explicar que ahir encara hi havia "condicions meteorològiques adverses" i va avisar que el vent de marinada, que va començar a bufar a la tarda, podria portar "alguna sorpresa". Moltó va assegurar que no hi ha cap front viu, però sí "zones de fumarola que podrien produir un rebrot".

El foc havia cremat ahir 377 hectàrees. A última hora, un total de 46 dotacions terrestres i un mitjà aeri treballaven en les tasques d'extinció. Onze persones, entre bombers i voluntaris, van patir ferides lleus per lipotímies, cops o inhalació de fum. A més, dijous a la tarda un pagès va ser atès per cremades de primer grau a la cara. Es tracta del pagès que estava treballant amb una màquina de segar i que hauria provocat l'incendi per una guspira.

A primera hora de tarda, l'inici i la cua del foc ja estaven estabilitzats i el punt dèbil estava situat a la part central, ja que és en una zona de difícil accés i amb molta massa forestal. Tot i així, hi va haver "rebrots de foc", ja que alguns pics no havien acabat de cremar. "El foc anava saltant a una velocitat molt ràpida", va relatar Moltó.

Redistribució d'efectius

Els bombers van comprovar sobre el terreny la perillositat de l'estiu. Tres incendis més van cremar ahir a la tarda, un a Sant Feliu de Buixalleu (Selva), on van treballar durant el dia una trentena de dotacions; un petit foc a Llagostera i un altre a Bellver de la Cerdanya, que va fer desplaçar 10 dotacions terrestres i 4 mitjans aeris, i que a mitja tarda ja estava en fase de control. Aquest últim va obligar a a distribuir alguns dels mitjans que treballaven en l'incendi de Sant Feliu Sasserra.Durant la primera quinzena de juliol s'han cremat a la província de Barcelona més de 1.000 hectàrees en 24 incendis entre zones forestals i de cultius, fet que suposa la xifra més alta de superfície cremada en aquest període des de fa deu anys.

Relacionat amb l'incendi més important de l'estiu, el que va cremar més de 3.100 hectàrees a Rasquera (Ribera d'Ebre) -així com als municipis del Perelló, Benifallet i Tivenys al maig-, els Mossos d'Esquadra van detenir ahir Paul William C., un ciutadà anglès de 33 anys com a presumpte autor del foc. La policia també li imputa robatoris en diverses masies de la zona, coincidint amb l'incendi.

stats