Societat 11/07/2013

Dos terços de la població gitana viuen per sota del llindar de la pobresa

Un informe de la Fundació Secretariat Gitano alerta del retrocés en els nivells de qualitat de vida de la comunitat gitana i dels efectes greus de la crisi sobre el col·lectiu

Efe / Acn
2 min

Madrid / El VendrellLa comunitat gitana està patint de manera "greu" els efectes de la crisi, segons la Fundació Secretariat Gitano. L'entitat, que promou el desenvolupament del col·lectiu a Espanya, ha alertat que s'està condemnant a l'exclusió moltes famílies que havien aconseguit sortir de la pobresa.

L'organització ha presentat aquest dijous l'informe 'L'impacte de la crisi en la comunitat gitana', que destaca que s'estan reduint els nivells de renda i de qualitat de vida dels gitanos i que augmenta la pobresa entre les famílies gitanes.

En concret, la Fundació afirma que dos terços de la població gitana viuen per sota del llindar de la pobresa i més d'un terç està en situació d'exclusió greu. L'informe alerta que la crisi suposa un pas enrere a les "tres dècades d'avenços en igualtat d'oportunitats" i lamenta que algunes famílies "havien aconseguit assolir nivells d'inclusió normalitzats i ara es troben de nou immerses en l'exclusió".

La taxa d'atur entre els gitanos ronda el 42% i moltes famílies han perdut la llar en processos de desnonament, amb la qual cosa han augmentat de nou els infrahabitatges i els assentaments.

Gitanos romanesos i búlgars

La pitjor situació, segon l'informe, la suporten els gitanos procedents de Romania i Bulgària, perquè no tenen el coixí protector de la família.

S'han registrat casos de famílies que malviuen en assentaments en condicions extremes i altres que subsisteixen demanant almoina o recollint aliments de les escombraries. La Fundació lamenta que també està disminuint l'escolarització dels nens gitanos d'aquests països per les dificultats que es troben per obtenir la targeta sanitària. Sense la targeta no obtenen l'informe de salut i sense l'informe no poden ser matriculats.

L'Ajuntament del Vendrell desmantellarà un assentament

El govern municipal del Vendrell va anunciar dimecres que desmantellarà un assentament de gitanos romanesos instal·lat darrere de l'estació de tren de Sant Vicenç de Calders.

A les barraques hi viuen 46 persones en un estat de salubritat deplorable, sense llum ni aigua. El consistori assegura que els té tots "controlats" des que van arribar al municipi l'octubre de l'any passat, i que no són conflictius. La majoria es dediquen a demanar almoina pel carrer. L'Ajuntament ja els ha intentat fer marxar diversos cops, però només ha aconseguit que es moguin d'un lloc a un altre. Amb ganes de resoldre-ho de forma definitiva, ha contactat amb el consolat general de Romania, que en quinze dies portarà autobusos per repatriar-los.

stats