Societat 12/12/2012

Wert admet que vol equiparar les hores d'ensenyament en català i en castellà

El ministre diu que en la reforma educativa que prepara, "el català té com a mínim el mateix tractament que la llengua castellana"

Joan Faus
2 min

MadridEl ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha dit aquest dimecres que el govern espanyol "no vol en absolut liquidar l'escola en català" i que en la reforma educativa que prepara, "el català té com a mínim el mateix tractament que la llengua castellana". D'aquesta manera, Wert ha admès, en la sessió de control a l'executiu al Congrés, que vol equiparar les hores d'ensenyament en les dues llengües. Tan en l'entrada com en la sortida del ple ha estat acompanyat per la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho.

El ministre ha reiterat, en resposta a una pregunta del diputat d'ERC Alfred Bosch −sobre el qual ha ironitzat en referència a la seva etapa d'escriptor−, que l'objectiu de la reforma és que la immersió lingüística "s'ajusti al funcionament" que es deriva de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.

Wert ha afirmat que la reforma té un "escrupolós respecte a llengües cooficials" i ha defensat la "llibertat" de les famílies a escollir la llengua d'ensenyament dels seus fills. El ministre també ha dit, en actitud desafiant, que no té "cap voluntat d'una batalla lingüística i social" i ha acusat l'oposició de crear "climes artificials de confrontació".

Després de la sessió de control, el titular d'Educació ha respost a una interpel·lació del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida. Wert ha començat la intervenció amb una actitud a la defensiva −rebatent les cinc mentides que creu que s'han dit sobre la reforma−, però l'ha acabat estenent la mà del diàleg a la formació nacionalista. Això sí, marcant dues línies vermelles: que "el model que no exclogui el castellà i que no resulti impossible estudiar en castellà com a llengua vehicular".

El ministre, a més, ha llançat un bon grapat de dards a CiU i a la resta de partits catalans. Per exemple, els ha acusat d'utilitzar la llengua com a "bandera d'enganxament per aconseguir al carrer allò que no els han donat les urnes", de voler-se apropiar de "l'essència del català" i d'impulsar una "croada contra enemics imaginaris".

Les cinc mentides, segons Wert, que s'estan dient sobre la reforma educativa són: que suposi un atac al model lingüístic, que relegui el català, que envaeixi competències, que faci l'aprenentatge del castellà "forçós" i que discrimini el català.

stats