Societat 31/01/2012

Una educació "cívica i constitucional" substituirà educació per a la ciutadania

El ministre José Ignacio Wert anuncia un nova assignatura “lliure de qüestions controvertides” i allunyada “d'adoctrinament ideològic”

Joan Faus
2 min

MadridEl ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha anunciat avui que el govern espanyol substituirà l'assignatura d'educació per a la ciutadania per una nova d'educació cívica i constitucional, que estarà “lliure de qüestions controvertides” i allunyada “d'adoctrinament ideològic”.

En la seva compareixença en comissió al Congrés de Diputats, Wert ha explicat que la nova assignatura es basarà en el coneixement de la Constitució i dels valors de la Unió Europea. El ministre ha considerat que l'assignatura d'educació per a la ciutadania, impulsada per l'anterior executiu i que s'impartia a dos cursos de l'ESO i a primer de batxillerat, va estar acompanyada “des del principi per la polèmica” i va crear “divisió en la societat perquè va anar més enllà del que hauria de suposar una educació cívica”.

Wert també ha reiterat la voluntat de l'executiu d'impulsar l'educació bilingüe en castellà i anglès però no ha fet cap menció a com afectaria aquesta mesura les hores lectives en català. El ministre ha explicat que l'objectiu és estudiar “en anglès” des del segon cicle d'educació infantil fins al batxillerat. En aquest sentit, ha avançat que es reunirà amb representants de totes les comunitats autònomes per impulsar un “projecte comú de bilingüisme”, que espera que s'aprovi a finals d'aquest any per començar a implantar-lo el curs 2013-2014.

El ministre no ha donat més detalls sobre la “profunda reforma” de l'ESO i el batxillerat per dotar el model de “més flexibilitat” i apropar-lo a un model amb més vinculació entre “l'escola i l'empresa”. La reforma preveu eliminar un curs d'ESO, que passarà a impartir-se en tres anys, igual que el batxillerat, que passa de dos a tres anys. L'edat obligatòria d'estudi es mantindrà fins als 16 anys.

Wert ha considerat que el “problema de l'educació espanyola no és de recursos” sinó del “retrocés” en el “nivell d'exigència” durant els anteriors governs del PSOE. El ministre ha insistit que vol establir unes “bases fermes i permanents” en l'educació i garantir “la llibertat de les famílies per escollir l'educació dels seus fills”.

stats