Societat 28/01/2012

L'hivern arriba tard però amb força

El fred s'anirà fent evident a mesura que avanci el cap de setmana i l'ambient de rigorós hivern ens acompanyarà durant tota la setmana vinent

Marc Candela
2 min

BarcelonaHem encetat el dissabte amb cel tapat a bona part del país i amb plugims febles i dispersos a moltes comarques de la costa i del Prelitoral. I tot i que fins al migdia encara s'escaparan gotes a la façana litoral, en conjunt les clarianes aniran guanyant terreny progressivament d'oest a est.

La segona meitat del dia, per tant la passarem amb més sol que no pas núvols. De totes maneres, a última hora de la tarda començarà a nevar al vessant nord del Pirineu i ja de cara al vespre el paraigua s'haurà de tornar a obrir cap al Maresme, el Barcelonès, el Vallès Oriental o la Selva. Seran xàfecs d'anar i venir, que a estones descarregaran amb intensitat i que no desapareixeran fins la matinada de diumenge. La cota de neu baixarà fins als 350 metres però les calabruixades podran emblanquinar també els indrets de costa.

Demà el cel es mantindrà variable a la meitat oriental de Catalunya però les precipitacions -sempre en forma sòlida- es restringiran al vessant nord del Pirineu. També s'haurà d'obrir el paraigua a les Illes i a Mallorca la neu apareixerà a partir dels 500 o 600 metres d'altitud.

Cap a les comarques de Ponent i del sud, en canvi, l'entrada del mestral aclarirà el cel i farà que el diumenge sigui allí completament assolellat. La tramuntana també es reforçarà a partir d'avui al vespre a l'Empordà, al Rosselló i a les cotes altes del Pirineu.

Tot plegat acompanyat d'un descens de les temperatures que s'anirà fent evident a mesura que avanci el cap de setmana. Aquesta matinada no ha estat pas especialment freda però al migdia ben pocs termòmetres passaran dels 12 o 13 graus. I demà diumenge el fred encara serà més acusat. De fet, els termòmetres no es recuperaran d'una forma clara abans de deu dies i, ara mateix, tot apunta que la segona meitat de la setmana vinent serà el tram més fred d'aquest hivern.

Trobareu més informació a www.ara.cat/meteo.

stats