Societat 12/08/2012

Diumenge amb més núvols i menys calor

Avui les temperatures recularan fins a cinc graus a les comarques interiors i a la tarda ja només es superaran els 35 al pla de Lleida i a la vall de l'Ebre

Marc Candela
2 min

BarcelonaAvui ja respirarem una mica més bé. Aquesta onada de calor, però, ens ha deixat alguns registres excepcionals a les comarques del pla de Lleida, a la vall de l'Ebre i a les conques i fondalades del Prepirineu lleidatà, amb rècords de temperatura absoluts en 10 estacions del Servei Meteorològic de Catalunya.

Ahir dissabte el mercuri es va enfilar fins els 41,4 graus a Organyà (Alt Urgell), els 40,6 a Isona i els 40,3 a la Pobla de Segur (Pallars Jussà), o els 40,2 a Vilanova de Meià (Segrià). Però va ser divendres quan, a la majoria d'indrets, es va assolir el pic de calor d'aquest episodi: a Seròs (Segrià) es va arribar als 41,8 graus, a Organyà als 41,6 i a Batea (Terra Alta) als 41,2. També es van superar els 40ºC en d'altres municipis de la Ribera d'Ebre, el Pallars Jussà o el Priorat.

A les Illes Balears aquesta calorada també va deixar registres per sobre els 38 graus i al País Valencià es va arribar als 43,1ºC a Villena, als 42,9 a Alcoi o als 42,5 a Banyeres de Mariola.

Aquestes temperatures, però, no es repetiran a curt i mig termini. Aquesta matinada ha estat ja una mica més fresca al nord del país però encara força xafogosa prop de mar -de fet, en alguns barris de Barcelona el termòmetre no ha baixat ni dels 25 graus- i no serà fins la tarda que el descens tèrmic es farà evident arreu del país. I especialment a les comarques interiors, on les màximes quedaran fins a cinc graus més curtes que ahir.

Aquesta propera nit serà de més bon dormir i demà dilluns el mercuri continuarà a ratlla, amb temperatures diürnes que només s'enfilaran fins als 35 graus a Ponent i a la vall de l'Ebre. L'ambient es mantindrà relativament suportable fins dijous però els últims mapes insinuen que l'últim tram de la setmana tornaria a ser excepcionalment càlid.

I pel que fa a l'estat del cel, aquest matí l'acabarem de passar amb el cel mig enterbolit -especialment a la meitat sud del país- i a la tarda les nuvolades que creixeran al Pirineu deixaran escapar algun xàfec curt cap al Ripollès o la Garrotxa. En tot cas, avui diumenge serà el dia més insegur i variable dels propers vuit o nou i la setmana la passarem arreu amb moltes hores de cel clar i sense pluges a la vista fora de l'àmbit pirinenc.

A www.ara.cat/meteo trobareu la previsió actualitzada per a tots els municipis dels Països Catalans.

stats