Societat 03/06/2012

Primer diumenge de juny poc estiuenc

Diumenge amb poques estones de sol, amb xàfecs que aniran a més a mesura que avanci el dia i amb unes temperatures força més frenades que les d'ahir

Marc Candela
2 min

BarcelonaAvui ens tocarà patir l'altra cara de la moneda. Després d'un dissabte de ple estiu, assolellat i molt càlid, aquest diumenge el passarem amb molts núvols, xàfecs més o menys generalitzats i temperatures del tot normalitzades.

De fet, de matinada ja ha plovisquejat a moltes comarques de ponent i del sud -també en alguna punts del País Valencià- i durant el matí aquesta primera banda de precipitacions, sempre febles i disperses, escombrarà bona part del país. Les quantitats acumulades fins al moment són minses, sovint per sota els 5 litres per metre quadrat.

En tot cas, serà a partir de migdia que començaran a descarregar els primers xàfecs sobtats i tempestes intenses. Es concentraran al Pirineu, la Catalunya central i les comarques de Girona i Barcelona i podran descarregar 15 o 20 litres en poca estona i sovint anar acompanyades d'alguns grans de calamarsa. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat un avís per pluja intensa que afecta tota la meitat nord del país.

Cap a ponent i el sud, en canvi, el paraigua no s'haurà d'obrir durant la segona meitat del dia i fins i tot les clarianes aniran guanyant terreny amb el pas de les hores.

Tot plegat, acompanyat d'un reduït contrast de temperatures entre el dia i la nit. La matinada ha estat suau -fins i tot una mica xafogosa en alguns trams de costa – però aquesta tarda costarà trobar termòmetres per sobre els 27 o 28 graus. Prop de mar el descens tèrmic serà poc evident però en algunes comarques interiors les màximes quedaran 8 o 10 graus més curtes que les d'ahir.

I la pròxima setmana l'encetarem amb una calor molt moderada i encara alguns intervals de núvols a la meitat oriental del país. De totes maneres, el paraigua ja pràcticament no farà falta enlloc i només s'escaparà algun ruixadet esporàdic a Osona, la Garrotxa o la Selva. I a partir de dimarts i fins a finals de setmana, tot apunta que gaudirem arreu d'un bon sol i de temperatures que ràpidament recuperaran el to estiuenc.

Podeu consultar la previsió actualitzada de qualsevol municipi dels Països Catalans per avui i els pròxims cinc dies a www.ara.cat/meteo.

stats