Societat 18/05/2013

Cap de setmana de tres dies insegur i variable

Avui el sol anirà guanyant terreny a mesura que avanci el matí però a la tarda es repetiran els xàfecs sobtats al Pirineu i Prepirineu de Lleida i a moltes comarques interiors de Tarragona. Entre diumenge a la tarda i dilluns al matí pocs indrets s'estalviaran d'obrir el paraigua

Marc Candela
2 min
Peu de foto: Arc de Sant Martí a primera hora del dia a Sant Pere de Vilamajor // JORDI RODOREDA

BarcelonaHem encetat el cap de setmana amb els carrers molls a molts indrets. De matinada els xàfecs i les tempestes han regat moltes comarques -especialment de la meitat oriental del país- i han arribat a acumular 39 litres a Vacarisses -24 dels quals han caigut en mitja hora- 35 a Seva, 34 a Rellinars, 31 a Castellterçol i a Moià, 25 al Vendrell, 30 a Banyoles o 28 a Castelló d'Empúries. I a primera hora s'han vist mànegues davant de la costa de Barcelona i han caigut grans de calamarsa en alguns barris de la ciutat.

A mesura que avanci el matí els ruixats aniran de baixa i arribarem al migdia amb molt més sol que no pas núvols. El temps, però, es mantindrà insegur i variable i a la tarda es reactivaran els ruixats al Pirineu i Prepirineu de Lleida i també s'escaparan alguns xàfecs sobtats a l'entorn dels Ports i de les muntanyes de Prades. La segona meitat del dia, en canvi, la passarem sense haver d'obrir el paraigua a la majoria de comarques de Girona i Barcelona.

A les Illes els ruixats també aniran de baixa a mesura que avanci el matí -s'han recollit fins a 32 litres a Pollença- i a la tarda gaudiran ja de grans clarianes. El dissabte serà de molt bon aprofitar al País Valencià i només als Ports o al Maestrat s'arribarà a escapar algun xàfec curt ja havent dinat.

Les temperatures seran similars a les dels últims dies i al migdia l'ambient serà suau però no càlid i la majoria de màximes es mouran entre els 15 i els 20 graus. De fet, la cota de neu es mantindrà a l'entorn dels 1.600 metres i fins i tot es podran veure flocs per sota els 1.400 al vessant nord del Pirineu. El vent de garbí serà avui especialment molest a la façana litoral.

Aquesta dinàmica típicament primaveral es mantindrà durant aquest cap de setmana que per molts serà de tres dies. Diumenge al matí aguantarà però entre la tarda i el vespre pocs indrets s'estalviaran d'obrir el paraigua. El dilluns l'encetarem encara amb molts núvols i amb ruixats dispersos i més o menys generalitzats i no serà fins havent dinat que el sol, mica en mica, tornarà a recuperar protagonisme.

A www.ara.cat/meteo trobareu la previsió actualitzada per al vostre municipi. Recordeu que podeu compartir dades i fotografies a través de la Méteo Social.

stats