Societat 02/02/2012

Per què les embarassades hi són més propenses?

1 min

Daniel Fessler, antropòleg del Center for Behavior, Evolution and Culture de la Universitat de Califòrnia, a Los Angeles, ha investigat amb els seus col·legues per què les embarassades són més propenses a sentir fàstic.

Van descobrir que quan augmentaven els nivells de progesterona també augmentava la tendència a sentir repugnància. Això passa sobretot en el primer trimestre de l'embaràs, quan perjudicar el desenvolupament del fetus pot tenir uns efectes nefastos.

Segons Daniel Fessler, alguns estudis molt recents demostren que, fins i tot en el cas de dones que no estan embarassades ni pateixen nàusees, el fàstic augmenta amb els nivells de progesterona.

Una funció important de la progesterona, segons Daniel Fessler, és que redueix una alerta precoç del sistema immunitari: la inflamació, que pot impedir que l'embrió s'implanti a la placenta. L'embrió de vuit cèl·lules "destrueix els teixits mentre es fa un lloc", diu Fessler. "L'embrió, abandonat a la seva sort, seria destruït pel sistema immunològic de la mare".

Per tant, Fessler i els seus col·legues argumenten que el cos redueix un tipus de protecció, però alhora fa aparèixer la repugnància, que és un altre tipus de defensa.

stats