ERC proposa a Colau una alternativa al PSC: un govern a tres amb la CUP

El republicà Alfred Bosch demana aplicar a Barcelona una fórmula de govern similar a la de Badalona, però els anticapitalistes hi tanquen la porta

En ple huracà de negociacions amb la CUP després de la seva negativa d'última hora a aprovar la modificació pressupostària que promou el govern d'Ada Colau, el grup municipal d'ERC ha posat sobre la taula de Barcelona en Comú una proposta sorpresa: un govern a tres entre l'equip de Colau, els republicans i la CUP. El cap de files d'ERC a la ciutat, Alfred Bosch, ha aprofitat un esmorzar del Fòrum Europa per recollir el guant que li ha llançat en més d'una ocasió l'alcaldessa d'entrar en un gran govern que sumés els grups d'esquerres, però ha deixat clar que en aquest projecte ell no hi veu el PSC –el titlla d'establishment barceloní– i, en canvi, troba "imprescindible" sumar-hi la CUP. La proposta podria rebre, segons el republicà, el suport extern sobretot de CiU i, també, del PSC per garantir-se l'estabilitat.

"Ada Colau ha de triar entre l'Íbex-35 i el canvi a Catalunya", ha dit, després de remarcar que la suma de forces que ell proposa  permetria que Barcelona se sumés al procés independentista i que no en quedés fora, per exemple, de projectes com l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Una de les seves condicions és, de fet, que Colau doni llibertat de vot als seus regidors per decidir qüestions relacionades amb la independència. Bosch ha demanat, en aquest sentit, aplicar una fórmula de govern similar a la de Badalona on, ha dit, una "alcaldessa del canvi" ha sumat forces amb l'esquerra alternativa i l'independentisme. "No hi pot faltar cap de les forces de la regeneració política", ha defensat en referència a la seva proposta, i, sobretot, al paper de la CUP. "S'ha de parlar amb respecte de la CUP perquè va rebre molts vots i, de fet, va estar a punt de formar coalició amb Barcelona en Comú", ha recordat, per afegir que no hi ha "raons objectives" perquè els anticapitalistes no es puguin sumar al govern del canvi. "Amb el pressupost ja hem vist què passa quan es deixa la CUP fora de la negociació", ha advertit Bosch.

La CUP de Barcelona, però, ha declinat en més d'una ocasió les ofertes llançades per Colau per entrar al govern. I avui mateix la regidora Maria Rovira ha titllat la idea "d'inoportuna" perquè arriba en plenes negociacions de la CUP amb el govern pel pressupost i ha dit que l'entrada al govern no està sobre la taula. Això sí, si alguna de les assemblees territorials en vol parlar, s'obrirà el debat. La idea, doncs, ha tingut un recorregut de menys de dues hores abans de la negativa cupaire.

La proposta de Bosch arriba quan  el pacte de govern entre Barcelona en Comú i el PSC està a punt de fer-se públic. De fet, possiblement, ja s'hauria formalitzat si dilluns s'hagués aprovat la modificació pressupostària, com preveia el govern. Però arriba, també, en un moment delicat de les relacions entre socialistes i comuns, després que el govern municipal hagi comunicat als veïns de la ronda de Dalt que replanteja el projecte de cobertura, que era un dels grans acords que havia segellat, precisament, amb el PSC. Dels socialistes i per justificar, un cop més, que no hi haurà un govern conjunt entre PSC i ERC, ha criticat que tinguin com a gran oferta per a Catalunya portar el Senat a Barcelona.

Al consistori, no obstant això, ja fa setmanes que el govern entre socialistes i l'equip de Colau amb el suport extern i crític d'ERC és un secret a crits. I, de fet, Bosch ha advertit avui al final de la seva intervenció que si Colau no accepta la seva proposta de govern tripartit amb la CUP, aplicaran aquest model des de l'oposició.

Bosch ha lamentat que tot i els cants de sirena perquè els republicans entressin al govern de Barcelona, no han rebut en cap moment una proposta concreta de com es materialitzaria això i,  com ja havia avisat que faria, ha llançat la seva pròpia proposta. Fins ara, ERC havia repetit que estava oberta a parlar de formes de governabilitat un cop es tanqués la negociació pressupostària.

El govern del canvi i Florentino Pérez

Bosch també ha desvelat que aquesta tarda, i per primer cop des que va començar la negociació pressupostària, està prevista una trobada entre Colau i el cap de l'oposició, Xavier Trias (CiU). I ha demanat a l'alcaldessa que, durant el mandat, es prioritzin sis projectes que els republicans consideren bàsics i que van des de la lluita contra als desnonaments, fins al metro a la Zona Franca o el trasllat de la Model, passant per tancar els pisos turístics il·legals, avançar cap als carrers de vianants i revertir les privatitzacions de serveis com l'aigua o l'energia. Bosch també  ha criticat que l'anomenat govern del canvi atorgui el servei de l'atenció domiciliària a empreses de Florentino Pérez i Sacyr, com va avançar aquest diari, i que contracti "amics i familiars".