Societat 23/09/2011

Catalunya se salva del satèl·lit a la deriva UARS

Ens ha sobrevolat per últim cop a les 10 de la nit d'aquest dijous i es preveu que no torni a passar per sobre nostre

Joan Callarissa
2 min

BarcelonaL'Agència Espacial dels EUA, NASA, ha descarat aquesta passada nit en un comunicat que el satèl·lit UARS, que va a la deriva per l'espai, no s'estavellarà contra Amèrica del nord. I és que cada cop són més les zones que es van descartant d'entre els punt de La Terra on pot impactar aquest artefacte espacial, fora d'ús des del 2005. Entre aquestes, ja han quedat fora algunes hipòtesis com la de Papua Nova Guinea, sorgida de l'Agència Espacial russa i que no va rebre gaire credibilitat, o la del Nord d'itàlia, que també havia estat publicada.

Catalunya, "ja n'ha quedat fora", segons afirmen les previsions de Salvador Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec, que apunta que aquest satèl·lit ja no tornarà a passar sobre els nostres caps. Pel comportament orbitari que té aquest aparell en aquests moments, la previsió més fiable és la de que s'estavelli davant les costes de Xile a última hora d'aquest divendres.

Tot i això, no és pot precisar gaire més aquesta qüestió, ja que fins que "no s'acabi la pel·lícula no sabrem com haurà anat", explica Ribas. De fet, recorda que si és possible, els investigadors de la NASA aniran a buscar-ne les restes per conèixer millor quin ha estat el procés que ha portat aquest satèl·lit a estavellar-se contra La Terra d'aquesta manera. Unes restes, cal advertir, "que no són contaminants" i que "no porten residus radioactius", com passava anteriorment.

El satèl·lit UARS, que pesa més de 5 tones i que té una mida com la d'un autobús, està previst que entri en combustió en el moment de travessar l'atmosfera (aproximadament a 100 Km d'alçada), com ja va passar l'any 2003 amb el "reingrés" del transbordador Columbia, que malauradament estava tripulat, o amb d'altres satèl·lits no tripulats.

stats