Societat 13/10/2014

Els experts desmenteixen el govern espanyol: l'Estat no té el Zmapp per lluitar contra l'Ebola, sinó una versió anterior

El portaveu del comitè científic assegura que no s'està subministrant aquest sèrum experimental a Teresa Romero

Ara
2 min
Un dels dos missioners nord-americans curats amb ZMapp.

MadridFa tres dies, fonts del govern espanyol asseguraven que el Zmapp, el sèrum experimental que va salvar la vida a dos nord-americans, ja havia arribat a Madrid. A nivell internacional es remarcava que s'havien acabat les existències. De fet, Sanitat no va poder aconseguir-lo per tractar el missioner Manuel Garcia Viejo, però semblava que finalment el ministeri havia trobat la manera d'aconseguir-lo i subministrar-lo a Teresa Romero, la primera contagiada per Ebola fora de l'Àfrica. Però resulta que no, que el govern espanyol va deixar de tenir dosis després de subministrar-lo al religiós Miguel Pajares i les que van arribar la setmana passada a Madrid eren una versió anterior del fàrmac. Una versió que els metges que tracten l'auxiliar d'infermeria amb el virus no creuen que sigui convenient.

En declaracions a Antena 3, el portaveu del comitè científic que es reuneix dos cops al dia a la Moncloa, Fernando Simón, ha assegurat que "no s'ha administrat el fàrmac a Romero perquè no està disponible, ni aquí ni enlloc". "A Espanya tenim una versió antiga del producte. Són fàrmacs que tenen un procés de creació molt lent, i en ser experimental no n'hi ha quantitats suficients. És probable que no n'hi hagi fins a finals d'any", ha afegit el director del centre d'alertes i emergències del ministeri de Sanitat i membre del comitè especial per a la gestió de l'Ebola a l'Estat.

Ha puntualitzat, a més, que aquest producte previ –conegut com a Zmab–, "des del punt de vista clínic té uns efectes secundaris que no el fan recomanable per als metges que estan tractant l'auxiliar d'infermeria". "Hi ha diverses drogues experimentals; es parla molt del Zmapp, però les drogues experimentals no han mostrat fins ara cap eficàcia constatable, perquè és difícil poder-la valorar de la manera que s'administra", ha indicat Simón, que considera que l'única cosa que sembla tenir algun efecte és el sèrum d'un pacient que hagi superat l'Ebola.

Romero sí que està rebent el sèrum de la germana Paciencia, que treballava amb el pare Miguel Pajares i a qui se li va negar tractar-se a l'Estat per no ser espanyola. Sí que va tornar fa unes setmanes, després d'haver superat la malaltia, per poder ajudar amb el seu sèrum Teresa Romero.

stats