Guia ràpida per entendre el cas d'Ebola a Madrid

La infermera contagiada continua aïllada mentre rep sèrum per mirar de superar el virus. Hi ha cinc persones més en observació a l'Hospital Carlos III. El govern de Rajoy no admet cap error i demana tranquil·litat. El primer contagi fora de l'Àfrica ha centrat l'atenció mundial. La UE revisarà els protocols

L'auxiliar d'infermeria de Madrid amb el virus d'Ebola, la primera contagiada amb el virus fora de l'Àfrica, continua aïllada a l'Hospital Carlos III de la capital espanyola rebent tractament per mirar de superar la malaltia.

Com es troba: Des de la seva habitació aïllada, Teresa Romero ha assegurat aquest migdia, en una entrevista per telèfon a 'El País', que avui no té febre. "Estic bé. Bé, és un dir: estic una mica millor", ha dit amb la veu molt cansada. Des de dilluns està rebent un sèrum amb la sang de la religiosa Paciencia Melgar, que va superar la malaltia. S'entén que el mateix cos pot desenvolupar anticossos.

Com s'ha contagiat: En la mateixa entrevista a 'El País', la infermera ha apuntat que l'error podria estar en la manera com es va treure el vestit de protecció després d'entrar a l'habitació del religiós Manuel García Viejo, mort fa unes setmanes després d'arribar procedent de l'Àfrica amb el virus. Un portaveu de l'Hospital Carlos III ha afirmat que Teresa Romero es va tocar la cara amb els guants.

Què ha fallat: La dona va començar les seves vacances l’endemà que García Viejo morís. No va sortir de Madrid. Va trucar el dia 30 de setembre per advertir que tenia febre, però, com que no arribava als 38,6 graus que es consideren com a criteri clínic, va seguir a casa seva. No va ingressar fins cinc dies després i, a més a més, ho va fer a l’Hospital d’Alcorcón, pròxim al seu domicili, i no al centre preparat per atendre els casos sospitosos. Aquesta errada de triatge, en una persona que hauria d’haver fet saltar les alarmes, ha ampliat el nombre d’exposicions innecessàries al virus.

Investigació judicial: La fiscalia de Madrid ha obert una investigació per veure "si s'ha comès una infracció penal" i trobar-ne els responsables.


Ni Rajoy, ni Mato, ni Margallo admeten cap error: La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha demanat a l'oposició des del Congrés que no creï alarmisme. Ha afegit que "la possibilitat de contagi és molt baixa". L'any 2009, quan era a l'oposició, Mato va demanar la dimissió a la ministra Chacón per un contagi de grip A. Rajoy també ha fet una crida a la calma i ha demanat que es deixi treballar els professionals. El ministre García-Margallo ha dit que no es penedeix d'haver ordenat la repatriació dels religiosos espanyols contagiats a l'Àfrica.

Sis persones en observació: Una infermera que estava treballant a la planta on està ingressada la infermera contagiada amb Ebola es mantindrà ingressada "en observació" perquè té "unes dècimes de febre". Amb aquesta infermera ja són sis les persones ingressades a l'Hospital La Paz - Carlos III. A banda de la infectada, hi ha dos casos sospitosos (inclòs el marit de la pacient), un altre cas d'una infermera que no té febre (està ingressada per seguretat) i el d'una infermera que va atendre els missioners i que presenta dècimes de febre.

La UE revisarà els protocols: La Comissió Europea ha anunciat que revisarà el protocol de seguretat previst per atendre els malalts d'Ebola en hospitals comunitaris. La notícia continua centrant l'atenció internacional. 


Més de 7.500 infectats a l'Àfrica: El brot més llarg i més mortífer d'Ebola continua expandint-se per Libèria, Sierra Leone i la República de Guinea, amb la impotència de les associacions humanitàries i les autoritats locals. L’Organització Mundial de la Salut deia la setmana passada que hi ha 7.500 infectats confirmats, però segurament moltes més víctimes no surten a l’estadística [ galeria de fotos].


Ordre per sacrificar el gos de la infermera: El gos de la infermera, de nom Excalibur, s'ha convertit en coprotagonista de la història. Un jutjat de Madrid ha autoritzat les autoritats sanitàries a entrar al pis de Teresa Romero amb l'objectiu de sacrificar l'animal. És una mesura de prevenció, perquè no se sap si l'animal està contagiat. Col·lectius animalistes s'han concentrat davant el pis per evitar-ho. Els bombers han estat increpats pels activistes a crits d'"assassins, assassins". Hi ha hagut incidents amb la policia. El partit animalista PACMA ha tuitejat aquest migdia que l'animal és viu després que algunes fonts asseguressin que ja havia estat sacrificat. La campanya a internet per salvar el gos ha aconseguit milers de firmes, i el 'hashtag' #Salvemosaexcalibur s'ha situat com a primer 'trending topic' mundial.


El marit de la infermera contagiada va demanar ahir en un vídeo que no matessin el gos.