MEDI AMBIENT
Societat 08/12/2011

Ecologistes a la caça dels baleners japonesos

El grup Sigui Shepherd comença la campanya per obligar el Japó a suspendre la temporada anual de caça de balenes a l'Antàrtida. El Japó reforça la seguretat amb diners procedents del fons de reconstrucció del tsunami

Efe
2 min
Ecologistes a la caça de baleners japonesos

SydneyEl grup ecologista Sigui Shepherd ultima els preparatius per emprendre en les aigües de l'Antàrtida una de les més intenses campanyes d'assetjament als baleners japonesos amb la finalitat d'arruïnar la temporada de caça de cetacis.

Els vaixells de l'organització Bob Barker, Steve Irwin i Brigitte Bardot salparan la setmana vinent des d'Austràlia amb la missió d'impedir que la flota nipona capturi unes 900 balenes per a suposades "finalitats científiques".

L'objectiu final del grup és obligar Japó a suspendre la temporada anual de caça de balenes i repetir així l'èxit que va aconseguir el febrer passat amb les seves accions, entre aquestes els abordatges, el llançament de bombes pestilentes o l'encadenament d'activistes al casc dels baleners.

Aquesta serà la vuitena campanya de Sigui Shepherd, que s'albira com una de les més extremes de les realitzades fins ara, i a la qual ha denominat Operació Vent Diví, com la dels kamikaze o pilots suïcides nipons durant la Segona Guerra Mundial.

Diversos activistes van manifestar recentment que estan disposats a arriscar la seva vida en defensa dels cetacis, però el capità del Bob Barker, Alex Cornelissen, va assegurar a Efe que "això no significa actuar de forma estúpida i arriscar innecessàriament la seguretat de les persones".

Cornelissen va assenyalar que "en tots aquests anys que hem realitzat campanyes mai ningú ha resultat ferit", però va admetre que aquest any els enfrontaments poden ser "potencialment violents" perquè els bucs de la flota japonesa han reforçat la seguretat.

Per a aquesta temporada a l'Antàrtida, Japó ha destinat uns 29 milions de dòlars (22 milions d'euros) addicionals a les mesures de protecció dels seus tres vaixells comandats pel Yushin Maru, i que van partir cap al sud dimarts passat al costat de diversos guardacostes.

Diverses organitzacions ecologistes internacionals van denunciar que aquests diners procedeixen del fons de reconstrucció pel terratrèmol i tsunami que va afectar Japó l'11 de març.

Les autoritats nipones van justificar l'ús d'aquests fons en la campanya de caça amb l'argument que moltes comunitats pesqueres van ser destruïdes, una versió que no convenç els detractors, que consideren que els diners han d'utilitzar-se per atendre les persones damnificades en comptes de destinar-los a matar balenes.

La caça comercial de balenes està prohibida des de 1986, però diverses excepcions han permès a països com Japó, Islàndia i Noruega continuar amb les captures.

A Japó, que va reprendre el 1987 la caça de balenes al·legant motius científics i des de llavors fixa de forma unilateral una quota anual d'uns mil exemplars anuals, el consum de la carn d'aquests mamífers s'ha reduït en els restaurants nipons en els últims anys.

stats